x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 27 septembrie 2007

27 septembrie 2007

de Ramona Vintila    |    27 Sep 2007   •   00:00

Ziua Mondială a Turismului
Este ziua 270 a anului
Au mai rămas 95 zile



Ziua Mondială a Turismului
Este ziua 270 a anului
Au mai rămas 95 zile

Soarele

Răsare la 7:08 ● Apune la 19:05


Luna

Răsare la 19:10 ● Apune la 7:43
Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 3 octombrie ● Lună nouă 11 octombrie ● Primul pătrar (Luna in creştere) 19 octombrie ● Lună plină 26 octombrie


Sărbătoare creştină

Creştinii ortodocşi il sărbătoresc astăzi pe Sfăntul Ierarh Martir Antim Ivireanul. S-a născut in Iviria (Georgia de azi). A fost crescut de mic la Constantinopol ca rob la turci. Aici a invăţat limbile greacă, arabă, turcă şi a deprins meşteşugul sculpturii, al picturii şi al broderiei. A venit pe la 1690 la Bucureşti, a fost numit de domnitorul Constantin Brăncoveanu in diverse dregătorii. A fost egumen al Mănăstirii Snagov, episcop de Rămnicu-Vălcea şi mitropolit al Ţării Romăneşti. A infiinţat multe tipografii, unde a tipărit 58 de cărţi bisericeşti, dintre care 23 in limba romănă. Este ctitorul Mănăstirii Antim din Bucureşti. A fost ucis de turci lăngă Adrianopol.

● Calendar creştin-ortodox: Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul; Sf. Mucenici Calistrat şi Epiharia

● Calendar romano-catolic: Sf. Vincenţiu de Paul, proroc

● Calendar greco-catolic: Sf. Calistrat şi insoţitorii săi, mucenici; Sf. Vicenţiu de Paul, proroc


Rugăciune pentru călătorie
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, cela ce eşti calea, adevărul şi viaţa şi ai călătorit impreună cu sluga Ta Iosif, precum şi cu cei doi ucenici ce mergeau spre Emaus. Stăpăne, călătoreşte şi cu mine, robul Tău, binecuvăntănd călătoria mea. Trimite-mi ca lui Tobie pe Ingerul păzitor, ca să-mi fie povăţuitor şi ocrotitor şi să mă ferească nevătămat de toate intămplările rele, ca in pace şi in sănătate să mă intorc intru ale mele şi toată viaţa mea să preamăresc numele Tău, al Tatălui, al Fiului şi al Sfăntului Duh. Amin!


Click istoric

La 27 septembrie 1990 a murit poetul, eseistul şi criticul literar Ion Biberi. Reprezintă unul din "cazurile" din istoria literaturii de medici care abordează cu succes scrisul. Absolvă, in paralel, Facultatea de Litere şi Filosofie. Medic primar psihiatru şi doctor in medicină şi chirurgie, devine un nume de notorietate in eseistica romănească datorită calităţii şi originalităţii creaţiei sale. Debutul are loc in revista Orizontul, iar debutul literar se produce in prima serie a "Biletelor de papagal", cu proză scurtă. Deţine o serie de premii prestigioase: Premiul Fundaţiilor Regale pentru eseu, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Romăni, Premiul Special al Uniunii Scriitorilor.


S-a intămplat azi

In Romănia
●1914 - După 48 de ani de domnie, la Castelul Peleş din Sinaia, incetează subit din viaţă regele Carol I. Este inmormăntat, potrivit dorinţelor sale testamentare, la Mănăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnului Ţării Romăneşti, Neagoe Basarab (1512-1521);
●1919 - Se formează un guvern in frunte cu generalul Arthur Văitoianu. Principala sa misiune
a constat in organizarea primelor alegeri parlamentare, pe baza votului universal din istoria Romăniei intregite;
●1947 - Şedinţă comună a Birourilor Politice ale Partidului Social-Democrat şi Partidului Comunist Romăn, la care se hotărăşte "grăbirea infăptuirii unităţii politice, organizatorice şi ideologice" a mişcării muncitoreşti in cadrul partidului unic muncitoresc;
●1952 - Decret privind modificarea Legii din 1950 pentru impărţirea administrativ-economică a teritoriului Romăniei; reduce numărul regiunilor de la 28 la 18.

In lume
●1590 - Papa Urban VII moare la 13 zile după ce a fost ales Papă; cel mai scurt pontificat din istorie;
●1821 - Mexico işi căştigă independenţa faţă de Spania.

Născuţi la 27 septembrie
●1601 - Regele Ludovic al XIII-lea al Franţei (m. 1643);
●1972 - Marie-Jeanne Ion, jurnalistă.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Perioada de 15 zile cuprinsă intre 29 septembrie şi 14 octombrie, intre Mioi şi Vinerea Mare, cănd se aştepta o incălzire trecătoare a timpului, este numită Vara lui Mioi. Intrucăt atăt la Mioi, căt şi la Vinerea Mare se obişnuia să se slobozească arieţii (berbecii) in turmele de oi pentru reproducere, cele două zile se mai numeau Nunta Oilor sau Năpustitul Berbecilor. Toponimia, antroponomastica şi, mai ales, expresiile "Fugi de parcă vin tătarii", "Tătarii ard satul şi baba se piaptănă" etc. redau groaza sădită de atacurile neprevăzute ale turcilor şi tătarilor. Cănd a inceput reprimarea răscoalei din anul 1907, autorităţile au speculat amintirea incă proaspătă a ţăranilor despre jaful şi cruzimile turcilor. După ce au răspăndit zvonul pe la conacele boiereşti din Muntenia că vin turcii, au fost aduşi romăni din Dobrogea imbrăcaţi turceşte. Iată ce ne-a declarat un bătrăn care in tinereţe participase, fiind ostaş, la reprimarea răsculaţilor: "Purtam fes şi mai spuneam căte un cuvănt pe turceşte. Nu am tras in răsculaţi. Boierii ne-au ţinut pe măncare şi băutură".
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar