x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Cristian Gaţu!

Astăzi e ziua ta... Cristian Gaţu!

de Ramona Vintila    |    20 Aug 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Cristian Gaţu!
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

"Împlinesc o vârstă care trebuie «secretizată» în scurt timp. Mi-am propus şi am şi realizat o întâlnire mai solemnă când am împlinit 60 de ani. M-am întâlnit cu cei mai apropiaţi prieteni şi cu toţi cei aproape 40 de fini ai mei. I-am anunţat că a fost ultima mea sărbătorire, pentru că de atunci încoace timpul va trece foarte repede. Asta nu înseamnă că nu voi ciocni astăzi un pahar ca să-mi aduc aminte că acum 64 de ani m-am născut.



Sportul a devenit o anexă despre care se vorbeşte o dată pe an, deşi ceea ce a făcut sportul românesc de-a lungul anilor a demonstrat că rămâne un fidel ambasador al ţării noastre în lume şi singurul care mai descreţeşte frunţile celor care muncesc, din păcate, de pomană. Dacă aş avea decizia în mână, aş construi baze sportive care să fie folosite nu neapărat de sportul de performanţă, ci de toată naţiunea noastră, care, din păcate, astăzi e bolnavă fizic, lăsând la o parte celelalte boli.

Eram decanul Facultăţii Militare de Educaţie Fizică şi am făcut o cercetare pe plan naţional privind starea sănătăţii naţiunii. Aveam studenţi deosebit de buni, proveniţi din liceele militare. I-am trimis pe întreg teritoriul, s-au întors cu foarte multe statistici interesante din spitale, din centrele de recrutare, din şcoli. Au venit cu peste 48.000 de subiecţi racolaţi din toată ţara. Concluzia studiului încheiat în 2005 a fost că 61% din populaţia României era bolnavă fizic, indiferent de vârstă şi sex.

Lucrul acesta m-a speriat atunci, acum mi-a trecut, pentru că am trimis acest studiu celor care puteau să ia decizii. Sunt convins că nici nu l-au citit. Retoric îmi pun sau vă pun întrebarea: De atunci şi până acum, neluându-se nici o măsură, procentajul a scăzut? Evident că nu. Prin acest exemplu vreau să justific de ce aş face foarte multe centre de recreere pentru tot poporul nostru.

Mi-aş dori ca legile în România să fie votate nu politic, ci româneşte, în unanimitate pentru interesul naţional. Pentru sport, mi-aş dori foarte mult ca România să câştige o competiţie de mare anvergură, o olimpiadă sau un campionat mondial sau european jucând şi ea acasă. Toate titlurile mondiale şi europene au fost câştigate la alţii pe simplul argument că nu avem baze competitive. Am făcut sport din pasiune şi numai din pasiune şi am învăţat că satisfacţiile cele mai mari sunt cele morale.

Am învăţat să-mi iubesc apropiaţii, să-mi iubesc ţara şi munca, să-mi respect şi să-mi protejez coloana vertebrală. Dorinţa mea cea mai mare, după atâtea campanii de presă ordinare în care am fost târât, este ca un om să fie analizat în primul rând prin prisma a ceea ce a făcut bine şi apoi rău, nu numai rău. Mi se pare pur şi simplu mizerabil să răspund eu pentru ceea ce fac alţii."

×
Subiecte în articol: calendar