x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Dan Tufiş!

Astăzi e ziua ta... Dan Tufiş!

de Ramona Vintila    |    05 Feb 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Dan Tufiş!
Sursa foto: /Agerpres

Conduce de 15 ani Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială. Acesta a fost în fiecare an evaluat drept instituţie de excelenţă a Academiei Române. Prof Dan Tufiş împlineşte astăzi 56 de ani. La mulţi ani!



"M-am întors de câteva zile din Olanda, unde am susţinut prelegeri despre cercetări recente ale noastre la Institutul Meertens din Amsterdam şi la Institutul Max Plank din Neijmegen, apoi am plecat la Riga (m-am întors ieri) pentru lansarea unui nou proiect european de cercetare, unde de asemenea am susţinut o prelegere. Anul acesta au început două noi proiecte europene de amploare (traducere automată şi, respectiv, multingvismul în ciberspaţiul viitorului) care complementează tematic alte patru aflate în derulare.

Azi voi fi însă alături de familie şi pentru câteva ore voi încerca detaşarea de frământările vieţii ştiinţifice. Lucrez în domeniul prelucrării automate a limbajului natural de aproape 30 de ani şi, în toţi aceşti ani, am învăţat că un om de ştiinţă adevărat este un om modest, conştient că niciodată nu cunoşti suficient, că lucrurile se schimbă continuu, iar închistarea în propria-ţi oază de cunoaştere este păgubitoare, nu numai în plan personal, ci afectează şi comunitatea ştiinţifică din care faci parte.

Am avut împliniri atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Întâlnirea cu cea care îmi este soţie de 33 de ani, fiul meu, prieteniile adevărate nealterate de trecerea anilor sunt doar câteva din ele. Profesia mi-a adus şi ea foarte multe bucurii, începând cu realizarea primului sistem românesc de inteligenţă artificială omologat internaţional şi apoi exportat (1988), premiul Academiei (1989 şi 1994), alegerea ca membru corespondent al Academiei (1997) şi mai recent, câştigarea unor competiţii internaţionale de mare prestigiu în Canada (2003), SUA (2005), Ungaria (2006), Danemarca (2008), Grecia (2009). Despre dezamăgiri prefer să nu-mi amintesc. Remarc doar că recursul la calomnie nu este, din păcate, străin nici unora dintre oamenii cei mai educaţi.

Retrospectiv pot spune că sunt relativ mulţumit: rezultatele cercetărilor mele mi-au adus recunoaşterea internaţională, am contribuit la formarea unor specialişti de nădejde, foarte mulţi răspândiţi în lume la mari universităţi sau companii. Se vorbeşte azi despre un adevărat fenomen românesc în domeniul ingineriei lingvistice.

Practic nu există conferinţă importantă a domeniului care să nu includă contribuţii ale românilor, majoritatea tineri talentaţi, formaţi în România. Pentru viitorul apropiat îmi propun să duc la bun sfârşit toate proiectele naţionale şi internaţionale pe care le coordonez, să reuşesc alături de foştii mei doctoranzi, acum cercetători valoroşi şi colegi, să facem noi paşi în desluşirea acestul miracol pe care îl reprezintă comunicarea în limbaj natural. Desigur, titularizarea în Academia Română este o speranţă şi o aşteptare naturală pentru orice membru corespondent.

În plan personal îmi doresc mai mult timp alături de familie, răgaz pentru spectacole, pentru lecturi altfel decât cele strict profesionale şi, desigur, cât mai puţin stres.
Iar de ziua mea de naştere, ca întotdeauna, mi-e dor de primăvară!"

×
Subiecte în articol: calendar