x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Doina Levintza!

Astăzi e ziua ta... Doina Levintza!

de Roxana Vintila    |    10 Apr 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Doina Levintza!

"Arta înseamnă... culoare şi fericire" Harul său scenografic se simte în capacitatea de a organiza expresiv spaţiul scenic şi de a orienta întregul univers pe axul unei idei. Astăzi, Doina Levintza îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Îi urăm "La mulţi ani".



"Tot ceea ce fac şi în tot ceea ce cred are la bază dragostea şi pasiunea mea pentru creaţie. Arta înseamnă... culoare şi fericire. Aşa cum teatrul reprezintă sinteza mai multor arte (dramaturgia, arhitectura, pictura, muzica, arta actorului, arta costumului), aşa şi moda face parte din arta... creaţiei. Designerul este un fel de  vrăjitor: face şi desface în mod magic, lucrează şi reinventează pe ceea ce a fost inventat. În toate artistul de fapt creează o lume aparte, o lume pe care el o visează. Eu visez totul cu ochii deschişi. Am o lume a mea, în care îmi găsesc toate resursele. În munca mea mă poate inspira o stare anume, un vis care poate deveni realitate. Am şansa de a face din costum un teatru al meu, cu actori imaginari, care capătă prin mine substanţă şi spirit. Încerc în permanenţă traducerea în costum a stărilor, a revelaţiilor mele în legătură cu lumea. Totul culminează cu bucuria de a crea. Această bucurie îmi însoţeşte de fapt toată viaţa şi prin ea aduc şi eu bucurie celorlalţi. Emoţia şi magia frumosului mi-au ghidat viaţa. Lor le-am sacrificat clipele şi visurile mele şi nu am considerat nici un moment că fac un sacrificiu, că fac prea mult sau că mi se cere prea mult. Mi-am contopit viaţa personală cu creaţia, le-am adus împreună, ca să trăiesc în calm şi armonie. Totul pentru mine a fost o permanentă luptă pentru a impune frumosul şi fericirea... Cea mai mare satisfacţie a mea este atunci când văd lumina fericirii în ochii celor care îmi privesc munca.

De aceea şi ieri, şi azi, şi mâine voi face mereu acelaşi lucru, pentru a face lumea să zâmbească, să fie mulţumită, să fie fericită, indiferent că e teatru, film, modă sau tv. De-a lungul timpului am încercat să descopăr şi să promovez nume noi în modă. Sunt tineri talentaţi, care trebuie susţinuţi şi ajutaţi ca să poată păşi într-o lume atât de dificilă cum este lumea modei.

Am depus întotdeauna eforturile pentru a crea toate condiţiile necesare afirmării acestor tinere talente.

Concursurile pe care le-am înfiinţat şi promovat au fost şi sunt o adevărată rampă de lansare pentru tinerii designeri. Mi-a plăcut să fiu un sprijin pentru cei din jur... Atunci când trăieşti sănătos, în efervescenţa permanentă a căutării noului şi a micilor bucurii zilnice - o carte bună, un obiect care îţi face plăcere, o floare care îţi mângâie sufletul, o vorbă bună, o întâlnire cu un prieten drag - toate acestea acoperă urâţenia, minciuna, viclenia sau invidia. Atunci reuşeşti să ai o lumină deasupra capului şi drumul în viaţă îţi este binecuvântat."

×
Subiecte în articol: calendar