x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Dumitru Gheorghe

Astazi e ziua ta... Dumitru Gheorghe

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    01 Dec 2006   •   00:00
Astazi e ziua ta... Dumitru Gheorghe

La ordin, in pas cadentat: o viata in slujba sanatatii mintale a omului! Dupa o prestigioasa cariera la SMC, ca sef sectie psihiatrie, dl gen. prof. dr. Mihai Gheorghe promite sa ne surprinda in continuare, dedicandu-se cercetarii medicale. Pentru ca astazi este ziua sa, ii uram "La multi ani!".

"Am fost dintotdeauna un om de linia intai"

"Sunt nascut intr-o zi speciala, nu pentru ca este Ziua Nationala a Romaniei, nici pe departe. Ziua in care m-am nascut este o zi care apartine unei zodii norocoase, sunt Sagetator, iar sageata merge totdeauna inainte si, in general, are niste obiective. Nu stiu daca mi-am atins toate obiectivele, insa la varsta pe care am implinit-o ma simt inca foarte tanar, am foarte multe proiecte si nadajduiesc sa le rezolv in urmatorii ani. N-am facut niciodata pasul inapoi, pentru ca am crezut intotdeauna in viitor, ceea ce m-a facut sa nu renunt niciodata. Nu sunt genul de specialist care sa considere ca a ajuns la un nivel la care sa traiasca din amintiri. Sunt inca un sportiv de performanta si voi face inca parte din echipa de jucatori, si nu de rezerve. A fost un accident ca am intrat in psihiatrie, pentru ca am inceput sa profesez intr-un domeniu mult mai concret, asa cum este cardiologia. Trecerea de la un domeniu atat de intens si pragmatic cum e cardiologia la un domeniu mai filozofic, asa cum este psihiatria, am facut-o imediat, pentru ca mi-am dat seama ca patrund intr-o lume minunata, ca si cum as fi fost «Alice in Tara minunilor». Dupa ce am evoluat in psihiatrie, care mi-a adus foarte multe satisfactii, mi-am dat seama ca pentru a-mi satisface cealalta placere a mea, a cercetarii, este nevoie de o pregatire mult mai complexa, si din aceasta cauza am avut sansa extraordinara pentru a face a doua specializare: neurologia. Mi-am desfasurat cea mai mare parte a activitatii in Clinica Psihiatrie din Spitalul Militar Central din Bucuresti si, de asemenea, am performat si in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila in calitate de cadru universitar.

Am parcurs toate etapele obligatorii in evolutia profesionala, de la medic specialist la medic primar, doctor in stiinte medicale si, de asemenea, pe linie universitara, de la sef de lucrari, conferentiar si profesor universitar. Sunt profund nemultumit, pentru ca, in mod sigur, cred ca ar fi trebuit sa fac poate mai mult decat am facut si poate ca, facand un pic mai mult, scadeam si numarul contestatarilor. Atunci cand apar idei diacronice exista samburele unui progres. Iar eu cred in acest sambure. Cel mai eficace medicament care a fost si ramane in psihiatrie este cuvantul. Un psihiatru care-si pierde aceasta arta a comunicarii si simtul umorului inseamna ca in mod categoric trebuie sa treaca in rezerva." (Raluca Grintescu)
Profesionalism
"Am avut modele exceptionale in viata mea, care mi-au marcat cariera. Echilibrul si integritatea morala, faptul ca doresti intodeauna sa faci ceva cred ca parafeaza demnitatea si profesionalitatea unui om"
  • Mihai Gheorghe, General Brigada, prof. univ. dr. Spitalul Militar Central Bucuresti
  • ×
    Subiecte în articol: calendar