x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Maria Ploae

Astăzi e ziua ta... Maria Ploae

de Roxana Vintila    |    18 Feb 2009   •   00:00

"Să ai încredere în steaua ta…"
Apreciata actriţă Maria Ploae îşi sărbătoreşte mâine ziua de naştere. Îi urăm "La mulţi ani!".




Desen de Romeo Răileanu


"De mică am simţit că mi-ar plăcea să fac actorie, dar am conştientizat abia în liceu lucrul acesta. Mergeam deseori la o Casă de Cultură şi făceam spectacole împreună cu fratele meu şi cu alţi artişti amatori. Pe atunci învăţam foarte multe poezii şi îmi plăcea să le recit în faţa clasei. Ca şi acum. Ador să recit poezie şi sufăr enorm că televiziunile noastre nu mai au nevoie de noi, recitatorii. Foarte mult sufăr, dar din când în când mă mai duc la radio. Mă mai cheamă Dan Verona la Versuri Religioase şi Emil Buruiană la emisiunea de poezie. Mi-aş dori să fac un spectacol de poezie, dar mă întreb cum l-ar primi spectatorii noştri?"

ÎNCREDERE
"Îmi iubesc la fel de mult meseria... Cred că tot asta aş face, tot asta aş alege. Nu cred că aş avea să-i dau prea multe sfaturi adolescentei Maria Ploae, pentru că atunci, bucurându-mă de încrederea în tinereţe, de încrederea în forţele mele şi de încrederea în Dumnezeu, eram foarte hotărâtă să fac ceea ce voiam. Am ştiut şi să aştept, şi să rabd, şi să muncesc. Şi dacă am amintit de tinereţe vă mărturisesc că pentru mine tinereţea reprezintă ceva nemaipomenit. Este un mare avantaj al vieţii noastre, pentru că atunci ai mult curaj, multă încredere. Ai încredere în steauata şi nu te descurajezi atât de repede.

Mai uşor te descurajezi după ce anii trec. Acum pot spune că e mult mai greu. Tinerilor actori le spun aşa cum îi spun şi copilului meu: să se pregătească pentru actorie, dar şi pentru altceva, ca să nu sufere şi să nu aibă decepţii mult prea mari."

CHEMARE, AURĂ ŞI HAR

"Frumuseţea contează în cariera unui actor, dar nu foarte mult. Contează dacă este căptuşită şi de acea frumuseţe interioară, şi mai ales de chemare, de talent. Poţi să ai un aspect mai puţin frumos, ca primă impresie, dar să fii cuceritor, să ai aură datorită harului. În meseria asta e mult mai important să ai aură, să cucereşti. Şi nu cucerim prin această frumuseţe exterioară, fie ea şi perfectă. După primele două minute, spectatorul nu te mai vrea. Este atâta nevoie de oameni în vârstă şi de toate vârstele. Dacă doreşti să faci o distribuţie, foarte greu găseşti actori de vârsta mea. E o criză, zic eu, şi este nevoie în meseria asta de absolut toate vârstele. Sunt personaje care trebuie să existe până la capăt. Şi la 90 de ani poţi să faci un rol extraordinar dacă eşti sănătos." (Roxana Vintilă)

×
Subiecte în articol: calendar