x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Marius Florea Vizante

Astăzi e ziua ta: Marius Florea Vizante

de Ramona Vintila    |    12 Aug 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Marius Florea Vizante
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Despre ceea ce înseamnă Marius Florea Vizante în teatrul şi filmul românesc vorbesc rolurile remarcabile pe care le-a făcut atât ca actor principal, cât şi în apariţii episodice. Astăzi împlineşte 38 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".

"În primul rând, mă gândesc la sănătate, deşi pare destul de uzitată formula, chiar e bine să ne îngrijim de noi îşine. Dacă facem asta, dăm o stare de bine şi altora. Aşa că mi-am propus să stau cât mai mult în aer, în aer curat dacă se poate, nu în aerul poluat din Bucureşti. Voi umbla. Chiar astăzi voi fi la mare.

Vom relua câteva spectacole, care nu sunt neapărat consumate. Un spectacol la Teatrul de Comedie, «Elling», un spectacol deosebit, special, la care ţin foarte tare şi o întâlnire interesantă cu colegul meu Sandu Pop, cunoscut în popor ca «văru' Săndel», de asemenea o să reiau şi alte spectacole la Teatrul Act - «American Buffalo» şi la Teatrul Metrolpolis - «Fantoma, dragostea mea». Tocmai am terminat de citit o propunere de text extraordinar de interesantă pentru Teatrul de Comedie, să vedem dacă se va concretiza. Nu e bine să spui înainte ca să nu sperii norocul. Cei 38 de ani au trecut repede şi trebuie să găsesc o frână bună să-i mai încetinesc. Să nu vină aşa unul după altul. Am avut mult noroc până acum şi cred că ar trebui să fac mai mult eu ca să merit norocul.

Dacă aş fi ministrul Culturii? În primul rând, m-aş strădui să-mi conving colegii din Guvern că un stat fără cultură e un stat inexistent. De asemenea, ar trebui să-i conving şi să aloce un procent mai mare din bugetul de stat pentru cultură. Al doilea pas ar fi promovarea instituţiilor de cultură aşa cum trebuie şi a valorilor care activează în lăcaşurile respective. Nu în ultimul rând, aş vrea să le spun oamenilor că, dacă e criză economică, nu înseamnă că e şi criză umană, ba dimpotrivă, istoria ne învaţă că în momentele de criză economică sau politică «productivitatea» în domeniul creaţiei artistice a fost cu mult mai mare. Eu cred că e momentul ca oamenii să se întoarcă spre ei înşişi, poate că asta îi şi ajută. Să se uite puţin în jur şi să vadă că e de făcut multă treabă.

Cele mai fericit moment a fost naşterea fetiţei mele, la care am asistat şi nu am leşinat. Un moment deosebit a fost atunci când am aflat că, după 12 ani de aşteptare, voi filma totuşi «Restul e tăcere», o partitură cu care nu ştiu când mă voi mai întâlni în carieră, scrisă de Nae Caranfil. Mă flatez singur spunând că a fost rescrisă gândindu-se la mine.
Nu pot să-mi imaginez cum ar juca teatru Marius Florea Vizante în altă limbă decât cea română, oricât de bine aş stăpâni-o, pentru că eu gândesc în limba română. Cuvintele rostite în limba română spun mult mai mult decât cele rostite în alte limbi. Nu mă văd, sub nici o formă, jucând în altă limbă. Sunt ferm convins că nu aş putea da aceeaşi valoare cuvântului, pentru că nu o deţin, nu o simt.

Nu mă simt deloc deosebit, astfel încât să merit atâta atenţie. Câteodată îmi doresc să rămân în penumbră, mă refer strict la mondenităţi şi alte evenimente de gen."

×
Subiecte în articol: calendar