x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Mircea Beuran!

Astăzi e ziua ta... Mircea Beuran!

de Ramona Vintila    |    05 Iun 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Mircea Beuran!
Sursa foto: Desen de Romeo Răileanu/

Profesor universitar doctor, şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, este recunoscut ca unul dintre cei mai mari chirurgi ai României şi unul dintre cei mai iubiţi medici ai spitalului Floreasca.



Mircea Beuran îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. La mulţi ani!
De câteva zile m-am întors de la Congresul European de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie ce s-a desfăşurat în Antalya, Turcia unde împreună cu colegii mei din Clinica de Chirurgie a Spitalului de Urgenţă Bucureşti am prezentat experienţa noastră în acest domeniu.

Apoi am fost la Conferinţa Naţională a Chirurgilor din România ce s-a desfăşurat la Târgu Mureş şi acum pregătesc lansarea unui volum de actualităţi în patologia căii biliare împreună cu un colectiv de la UMF "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca. Preocupările acestea sunt elementele de respiro, deoarece în această perioadă sunt cu întreaga catedră în pregătirea studenţilor şi rezidenţilor de chirurgie generală şi bineînţeles programul operator de zi cu zi.

Spuneam că sunt în perioada cursurilor cu studenţii anului IV de medicină. Alături de cursul în sine, discutăm în stagiu sau în pauza de curs despre mirajul actului chirurgical, despre progresele tehnologice din chirurgie, astăzi putând a efectua chiar în Clinica de Chirurgie a Spitalului de Urgenţă intervenţii chirurgicale clasice, laparoscopice sau robotice. Acum 20 de ani nici nu visam...

Eu văd studentul de azi ca o făclie care trebuie aprinsă şi menţinută, nu ca pe un recipient care trebuie umplut. Cariera mea de chirurg se apropie de 30 de ani de muncă permanentă în spital, blocuri operatorii, săli de curs, dar pot să vă spun acum că natura este darnică doar cu cei pregătiţi şi fiecare oră de viaţă are o valoare de neînlocuit. Perioada cât am fost medicul preşedintelui este presărată de amintiri plăcute, deoarece am putut să îndeplinesc şi să duc la bun sfârşit multe fapte medicale profilactice sau curative.

Menţinerea "în bună formă" a preşedintelui şi a staff-ului său îţi cere multă perseverenţă, tact şi diplomaţie. Cariera de medic în urgenţă îţi aduce numeroase împliniri, dar nu şi timpul să te bucuri de ele. Amintirile mele legate de pacienţii pe care i-am operat sunt multiple.

Operez aproximativ 700-800 cazuri anual într-un registru divers de chirurgie de urgenţă. Dar îmi amintesc de spusele unei paciente ce fusese plimbată în spitale în afara ţării şi rezolvată în Clinica de Chirurgie a Spitalului Floreasca: "Nu credeam că mai există doctori-oameni pe pământ. Mă simt copleşită că aţi putut să-mi oferiţi atât de mult bine".

Abia acum încep să-l cunosc şi să-l percep pe Mircea Beuran. Cred că va rămâne un personaj de roman unde va căuta să sprijine omul în suferinţă şi să fie neiertător cu nedreptăţile. I-aş dori să fie sănătos şi să poarte în continuare dragostea de patrie ce este prima virtute a unui om civilizat. (N. Iorga, 1871-1940).

×
Subiecte în articol: calendar chirurgie