x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Nicolae Prelipceanu

Astazi e ziua ta... - Nicolae Prelipceanu

09 Aug 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Nicolae Prelipceanu

Debuteaza in 1966 cu volumul "Turnul inclinat". In 1999 antologia "Ce-ai facut in noaptea Sfantului Bartolomeu" se bucura de o calduroasa apreciere din partea criticilor. Poetul, prozatorul si publicistul Nicolae Prelipceanu implineste maine 63 de ani.

"Anii incep sa treaca mai repede"

Debuteaza in 1966 cu volumul "Turnul inclinat". In 1999 antologia "Ce-ai facut in noaptea Sfantului Bartolomeu" se bucura de o calduroasa apreciere din partea criticilor. Poetul, prozatorul si publicistul Nicolae Prelipceanu implineste maine 63 de ani.

"Primesc noul an cu destula neplacere, pentru ca numaratoarea este cu 6 inainte. Nu e foarte bine, noroc ca aici unde ma aflu (n.r. - pe Litoral) pot sa ma prefac pentru moment ca nu stiu cati ani am. Ziua nu mi-o sarbatoresc in mod special si nu prea imi amintesc cum au decurs zilele acestea de-a lungul timpului, pentru ca nu am facut din asta o sarbatoare niciodata. In fond, petrecerile sunt intamplatoare, nu neaparat in ziua cand implinesti un numar de ani. Imi aduc aminte de cea in care aveam dupa 6 numai un 0, ca eram cu mai multi prieteni aici, or mai fi fost si inainte cateva, dar nu le tin minte in mod special. Cred ca e mult mai rapid ritmul trecerii timpului dupa 50 de ani. Anii incep sa treaca mai repede, poate si pentru ca din ’90 incoace lucrurile s-au precipitat. Cand am intrat la scoala, in ’49, mergeam la o scoala de tara unde scriam cu condeiul pe o tablita, nu stiu daca mai stie cineva astazi ce e aia, la un muzeu si in dictionare se poate gasi... Am ajuns acum sa-mi castig viata in fata unui computer, e o distanta enorma, ca sa nu mai vorbesc de bombe atomice si de nu stiu ce... Deci, lucrurile s-au precipitat extraordinar in anii de dupa razboi. Pentru mine, ca individ, timpul trece mult mai repede. Nu prea am asa mari satisfactii, cel mult pot sa va spun ce imi place mai mult in momentul asta: sa inot in mare cand e putin agitata. In viata sunt mult prea multe regrete ca sa pot sa le spun si sunt lucruri care in nici un caz nu se marturisesc unui ziar, cel mult le scrii intr-un jurnal, daca ai aceasta fantezie. Atunci cand terminam liceul eram pasionat de economia politica si as fi vrut sa o iau in acea directie, dar pe vremea aia era chiar politizata neplacut, incat am renuntat si am luat-o spre literatura si ziaristica mai tarziu. As vrea ca de acum inainte sa pot continua asa ca pana acum, cum ar zice Domnu’ Iliescu: «Ca la 45 de ani»... Ma caracterizeaza, cred, faptul ca sunt fraier, in sensul ca mai am principii intr-o lume unde asa ceva nu se mai poarta. Apoi, nu stiu sa fac afaceri si traiesc intr-un fel de margine a societatii, unde e locul tuturor idealistilor sau semiidealistilor."

DIFERIT
"Ma caracterizeaza, cred, faptul ca sunt fraier, in sensul ca mai am principii intr-o lume unde asa ceva nu se mai poarta. Apoi, nu stiu sa fac afaceri si traiesc intr-un fel de margine a societatii, unde e locul tuturor idealistilor sau semiidealistilor" - Nicolae Prelipceanu, scriitor, publicist

×
Subiecte în articol: calendar