x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Paul Everac

Astazi e ziua ta... - Paul Everac

23 Aug 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Paul Everac

Recent, dupa multi ani de absenta, a revenit pe afisele Nationalului bucurestean, intr-o dubla ipostaza, de autor si regizor al spectacolului "Coada". Dramaturg, prozator, eseist si regizor deopotriva, Paul Everac implineste astazi 81 de ani.

"Fiziologia mea este apta de fericire"

Recent, dupa multi ani de absenta, a revenit pe afisele Nationalului bucurestean, intr-o dubla ipostaza, de autor si regizor al spectacolului "Coada". Dramaturg, prozator, eseist si regizor deopotriva, Paul Everac implineste astazi 81 de ani.

"Vreau sa spun ca longevitatea nu-i nici un merit si ca m-am pomenit si eu acum intr-un teritoriu mai mult sau mai putin desert. Sunt bucuros ca, de bine de rau, ma tin pe ambele picioare, ca pot sa ma calauzesc cu mintea intr-o lume care are foarte putine puncte cardinale fixe, ca imi fac aici, la Podul Dambovitei, un fel de Panteon al teatrului romanesc din care fac parte 25 de dramatugi; sunt statui de dramaturgi si 3 regizori importanti care s-au ocupat de teatrul romanesc cu precadere si vreo 100 de actori pe care au fost pusi intr-o fresca. Toata aceasta ceremonie o sa aiba loc peste cateva zile, la 4 septembrie, cand i-am invitat aici pe toti actorii care traiesc din cei 100. In rest, in fiecare an imi apar una sau doua carti, nu prea le dau in circulatie, ci le pastrez aici, la mine. Piesa mea de la National s-a jucat o stagiune intreaga, se numeste «Coada» si daca va fi de acord domnul Caramitru se va juca si in stagiunea asta, iar daca va fi generos de tot, ma va lasa sa mai pun in sena inca o piesa, «Aventura». Intr-un fel, am simtit ca timpul se scurge mai repede. Alternand momentele de autocontrol, de meditatie singuratica si de sociabilitate, nu am avut impasuri cu trecerea timpului in sensul ca, dupa o perioada in care treaba devine foarte activa, imi pot ingadui o perioada de meditatie in care aproape ca nici nu simt cum trece timpul. Legat de profesie, ma gandesc ca nu puteam sa fac alta treaba mai buna, in sensul ca meseria asta este atat de dificila... Ganditi-va bine: avem 22 de milioane de locuitori in Romania, nu cred ca avem 22 de dramaturgi in momentul de fata, deci densitatatea este de 1 la un milion. E o dificultate, a fi dramaturg este mai greu decat a fi orice altceva in materie de literatura. Aceasta dificultate m-a atras! Am avut pana acum vreo 80 de piese pe scena si mai am vreo 40 inca nejucate. Mari idei revolutionare de acum inainte nu au cum sa imi treaca prin cap, mari aventuri si elanuri de asemenea, dar daca pastrez o anumita disciplina a intelepciunii, s-ar putea intampla sa mai traversez cativa ani, dar nici pustietatea asta in campul dramaturgiei din prejur nu este un stimulent pentru mine. Cadouri? Le-am primit de fiecare data cand am simtit ca mi-am putut inchega o initiativa, ca am putut duce un gand pana la capat, am avut cadouri serioase in ce priveste asezarea in familie, ea este deocamdata nedestramata si unitara. Am avut cadouri serioase in ceea ce priveste unele succese din dramaturgie si in general din literatura, am avut cadouri serioase si de pe urma faptului ca toata fiziologia mea este apta de fericire. Acesta este un cadou pe care l-am pastrat pana acum deocamdata intact, acum au inceput si mici melancolii."

ATRACTIE
"Ganditi-va bine: avem 22 de milioane de locuitori in Romania nu cred ca avem 22 de dramaturgi in momentul de fata, deci densitatatea este de 1 la un milion. E o dificultate, a fi dramaturg este mai greu decat a fi orice altceva in materie de literatura. Aceasta dificultate m-a atras!" - Paul Everac, dramaturg

×
Subiecte în articol: calendar