x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Radu Macrinici

"Astazi e ziua ta..." - Radu Macrinici

24 Iun 2005   •   00:00
"Astazi e ziua ta..."  -  Radu Macrinici

Este directorul si initiatorul Festivalului International de Teatru "Atelier" si director fondator al Teatrului din Turn din Sighisoara. In 1997 a obtinut Premiul UNITER pentru cea mai buna piesa a anului, "T(T)ara mea". Dramaturgul Radu Macrinici implineste maine 41 de ani.



"O zi normala e o zi fericita"


"Un an in plus insemna pentru mine inca o editie a Festivalului de Teatru «Atelier» pe care de curand l-am terminat la Sighisoara, editia a 13-a, cu noroc pentru mine, ca de obicei. Maine, probabil voi fi la Targu-Mures la sarbatorile orasului, cu prietenii mei de aici, care au si ei un teatru intr-un turn, cum am eu la Sighisoara (n.r. - Teatrul din Turn). Simt cum trece un an prin faptul ca in fiecare an eu scriu cate o piesa de teatru. Daca am scris piesa de teatru pana la sfarsitul anului, inseamna ca acel an a trecut cu bine, daca nu, trebuie sa recuperez acel an, sa scriu anul viitor doua. Am simtit din ce in ce mai acut in ultima vreme ca timpul e ireversibil, ceea ce in copilarie nu simti, ti se pare ca timpul nu va trece niciodata. Imi amintesc o aniversare deosebita cand l-am ajutat pe un prieten sa-si care mobila de ziua mea, asta e greu de uitat.
Pragurile varstei le-am simtit atunci cand nu erau practic praguri, poate ca am simtit un prag la 23 de ani sau la 27 de ani, cand eram cel mai tanar director de teatru din tara... Imi doresc sa am ceva de facut intotdeauna, am un defect din copilarie, ma plictisesc destul de repede si trebuie sa fac intotdeauna ceva important. Nu sunt foarte preocupat acum sa ma monitorizez, sa vad ce simt de ziua mea, o iau ca pe o zi in care vreau sa fiu cu cei dragi, sa nu ma enervez, sa nu ma supar, sa fie o zi normala, pentru ca o zi normala e o zi fericita pentru noi, cei care traim in Romania.
Un regret este ca nu am reusit sa citesc toate cartile pe catre le-am cumparat. O mare realizare este faptul ca am reusit sa mut Festivalul de Teatru «Atelier» la Sighisoara; un an fara acest festival este pentru mine un an foarte sarac. Festivalul este copilul meu, eu l-am creat si trebuie sa-l mai duc de mana, are 13 ani. Ma caracterizeaza ambitia data de zodia Racului si faptul ca, fiind ardelean, imi place sa duc o idee pana la capat. Si asta incerc sa fac, chiar daca acest capat nu se vede de multe ori."

×
Subiecte în articol: calendar