x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 1 octombrie 2009

Joi 1 octombrie 2009

de Ramona Vintila    |    01 Oct 2009   •   00:00

Ziua Internaţională a Medicului - Ziua Internaţională a Muzicii - Ziua Internaţională a Persoanelor în Vârstă



Este ziua 274 a anului

Au mai rămas 91 zile

Soarele
Răsare la 7:13
Apune la 18:56

Luna
Răsare la 17:29
Apune la 4:07

Lună plină
4 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
11 octombrie

Lună nouă
18 octombrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 octombrie


Proverbul zilei:


"Lucrătorul mănâncă de unde lucrează"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Cuv. Roman Melodul

Creştinii prăznuiesc astăzi "Acoperământul Maicii Domnului". Sărbătoarea datează din vremea împărăţiei lui Leon cel Înţelept. Sfântul Andrei, alături de ucenicul său, Epifanie, se aflau la Constantinopol, la o priveghere ţinută la Biserica Vlahernia, unde se afla o mulţime de credincioşi. La ora patru dimineaţa, Sfântul Andrei şi fericitul Epifanie şi-au ridicat ochii şi au zărit-o pe împărăteasa cerului, Maica Domnului, stând în văzduh şi rugându-se. Era acoperită de lumină, iar sfinţii şi îngerii care stăteau alături de ea erau învăluiţi în alb. Sfânta Maria îi acoperea pe cei aflaţi în biserică cu omoforul său şi se ruga Fiului ei pentru mântuirea oamenilor.


Credinţe populare, tradiţii, semen

Octombrie este luna a opta în calendarul roman, cu început de an de la 1 martie şi a zecea în calendarele iulian (stilul vechi) şi gregorian (stilul nou). Denumirea populară a lunii, Brumărel, anunţă primele brume şi apropierea iernii. Activităţile economice sunt specifice perioadei de trecere de la toamnă la iarnă: continuarea semănăturilor de toamnă, strângerea roadelor de pe câmp, vii, livezi şi grădini, deschiderea ţarinelor pentru păşunatul comunitar, împerecherea oilor şi pornirea turmelor spre locurile de iernat, valorificarea produselor agrare, pastorale şi mesteşugăreşti la vestitele târguri. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric


La 1 octombrie 1890 s-a născut la Bucureşti Constantin C. Nottara, violoncelist, compozitor şi critic muzical. A absolvit Conservatorul din Bucureşti, activând apoi ca violoncelist-concertist, profesor de vioară la Conservatorul din Bucureşti şi violonist în orchestra Filarmonicii din Bucureşti. Aflată la început sub influenţa impresionismului francez, creaţia lui Nottara s-a integrat treptat tendinţei primelor decenii ale secolului al XX-lea de formare a unui stil naţional românesc. A fost membru fondator şi dirijor al Orchestrei Municipiului Bucureşti, dirijor al Orchestrei Radio-Bucureşti şi membru fondator al Societăţii compozitorilor români. A fondat cvartetul Nottara, preluat de stat în 1924. A murit în 1951.


S-a întâmplat azi


În România

1850 - Instituirea teritoriului vamal unic al Imperiului Habsburgic, prin care sunt desfiinţate barierele vamale interne.

1855 - Apare, la Iaşi, ziarul unionist Steaua Dunării, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu. De la 2 ianuarie 1859, Steaua Dunării fuzionează cu Zimbrul şi Vulturul;

1959 - Premiera operei "Neamul Şoimăreştilor", de Tudor Jarda (libretul după romanul lui Mihail Sadoveanu) la Opera de Stat din Cluj; regizor: Lucian Surlaşiu;

1960 - Pavilionul României de la Târgul Internaţional de la München primeşte medalia de aur, ca recunoaştere a calităţii produselor, ca şi a modului de prezentare.

În lume

1964 - Introducerea primului tren de mare viteză (Shinkansen) între Tokyo şi Osaka.

Născuţi la 1 octombrie

1956 - Cristian Tudor Popescu, jurnalist.

1967 - Daniel Timofte, fotbalist.

×
Subiecte în articol: calendar