x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 18 noiembrie 2004

Joi 18 noiembrie 2004

18 Noi 2004   •   00:00

Este ziua 323 a anului
Au mai ramas 43 zile

PROVERBUL ZILEI: "Femeia pofteste si la urda de curca si la lapte de cuc" - arata firea nesatioasa a femeilor, care poftesc pana la lucruri ce nu exista.

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 7:16
  • apune la 16:45

    Luna
  • rasare la 13:15
  • apune la 22:48

  • Primul patrar (Luna in crestere) - 19 noiembrie
  • Luna plina - 26 noiembrie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
  • Sf. Mare Mc. Platon, Romano si Zaheu

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC
  • Sfintirea Bazilicilor "Sf. Petru" si "Sf. Paul"

    CALENDAR GRECO-CATOLIC
  • Ss Platon si Roman

    Zodia Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)

    SARBATOARE CRESTINA Astazi este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Platon. S-a nascut in Galatia, din cetatea Ancira, intr-o familie crestina, fiind fratele Mucenicului Antioh. Desi foarte tanar, intelepciunea sa era asemanata cu cea a unui batran. Sf. Platon propovaduia pe Hristos fara teama in mijlocul paganilor. Din acest motiv a fost prins si adus la judecatorul Agripin. Auzind Agripin pe Sfantul ca nu este inchinator la zei, indata a poruncit unui numar de doisprezece slujitori sa il bata fara mila, pe rand. Insa Sf. Platon nu inceta sa il marturiseasca pe Hristos. L-au intins apoi pe un pat de arama ars in foc si l-au batut cu toiage. Trupul lui ramanea sanatos iar cei de fata spuneau: "Cu adevarat mare este Dumnezeul crestinilor". In final i s-a taiat capul.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1874 - Romania a aderat la Conventia internationala pentru imbunatatirea soartei militarilor raniti din armatele in campanie (Crucea Rosie), incheiata la 10/22.08.1864, la Geneva
  • 1918 - Are loc, la Alba-Iulia, Marea Adunare Nationala, cu participarea a peste 100.000 de romani veniti din toate tinuturile Transilvaniei, Maramuresului, Crisanei si Banatului pentru a consfinti, liberi, unirea cu patria-mama
  • 1963 - Premiera filmului istoric "Tudor", in regia lui Lucian Bratu, film de referinta in istoria cinematografului romanesc care evoca miscarea istorica de la 1821
  • 1999 - Guvernul adopta Ordonanta de Urgenta privind Infiintarea Agentiei pentru Protectia Drepturilor Copilului si reorganizarea activitatii de protectie a copilului, indeplinind astfel una din conditiile impuse pentru inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana

    In lume:

  • 1976 - A murit pictorul si graficianul Man Ray (Emanuel Rabinovitch), animator al gruparii dadaiste din New York; fotograf de notorietate, a inventat tehnica raiografelor (n. 27.08.1890)

    NASCUTI LA 18 noiembrie
  • 1898 - Regizorul olandez Joris Ivens (in 1958, la Cannes, primeste premiul Palme d’Or pentru filmul "Sena intalneste Parisul") (m. 1989)
  • 1952 - Actorul Vlad Radescu

    CLICK ISTORIC Se implinesc astazi 98 de ani de la nasterea pictorului craiovean Corneliu Baba. A fost numit de Tudor Vianu "pictor al omului", intre creatiile sale distingandu-se portretele unor personalitati ale culturii romanesti precum Mihail Sadoveanu, K.H. Zambaccian, Lucia Sturdza-Bulandra, George Enescu, Tudor Arghezi. Baba a studiat pentru scurta vreme la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti. Prima sa expozitie publica a avut loc in 1934 la Baile Herculane. Anul urmator si-a continuat studiile cu ajutorul lui Nicolae Tonitza in Iasi, primind o diploma in Arte Frumoase. Corneliu Baba este considerat unul din cei mai importanti pictori romani ai secolului XX, fiind onorat cu numeroase distinctii: Premiul de Stat (1953, 1954), Medalia de aur la Expozitia internationala de la Varsovia (1955), Premiul pentru portret la Trienala internationala de arta. Se stinge din viata in 1997.

    Credinte populare, traditii, semne

    Pentru intreaga perioada a Postului Craciunului, in traditia populara circulau mai multe interdictii. Una dintre aceste reguli nescrise se indrepta catre femeile insarcinate. Acestea nu aveau voie sa bea bors, caci urmarea incalcarii restrictiei era resimtita de copil. El se nastea cu bube pe corp, numite si "focuri". Daca acestea nu dispareau in timp, trebuia maruntit un carbune. Amestecata cu smantana, compozitia trebuia pusa pe pragul usii. Cei care nu ascultau de sfatul batranilor erau pagubiti de ciori sau de ulii, care furau pasarile din gospodarie. In zilele de "Popa" (Post) taranii erau opriti de la vinderea asa-numitelor "frupte-albe": oua, lapte, branza. O alta superstitie era legata de imbaiere; se credea ca, dupa moartea omului, trupul sau putea ramane necuratit daca se spala in perioada Postului. Femeile satului nu-si intarcau copiii in Post pentru ca ursitoarele sa nu le dea o viata seaca, lipsita de bani si impliniri.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar