x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 2 septembrie 2010

Joi 2 septembrie 2010

de Ramona Vintila    |    02 Sep 2010   •   00:00

● Este ziua 245 a anului ● Au mai rămas 120 de zile

SOARELE
Răsare la 6:39
Apune la 19:51
LUNA
Apune la 15:31
LUNĂ NOUĂ
8 septembrie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
15 septembrie
LUNĂ PLINĂ
24 august
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
1 septembrie


Proverbul zilei:
"Ia dintr-un sân şi bagă în altul"
● "Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Mamant; S. Ier. Ioan Postitorul, Patr. Constantinopolului
Părinţii Sfântului Mucenic Mamant au fost aruncaţi în temniţă de dregătorul Faustus. Tatăl său, Teodot, se ruga Domnului pentru moarte decât să se lepede de credinţă din pricina chinurilor. A fost auzit de Dumnezeu şi a murit, iar Rufina, urmând pe soţul ei, după ce a născut pruncul, de asemenea, a murit. Copilul ei a fost crescut de Amia. Multă vreme, copilul zicea numai mama, de aceea a şi primit numele de Mamant. Crescând, a fost silit să aducă jertfe idolilor. Pentru că a refuzat, a fost chinuit, dar îngerii l-au salvat şi l-au dus pe munte. În cele din urmă, păgânii l-au prins şi l-au chinuit, iar la urmă l-au străpuns cu suliţa, astfel găsindu-şi sfârşitul.


S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1916 - Are loc la Periş, în condiţiile înfrângerilor suferite de trupele române în Dobrogea, întâlnirea comandanţilor de armate la Marele Cartier General, unde, cu excepţia generalului C. Preşan, care se pronunţă pentru menţinerea planului de campanie iniţial, se hotărăşte oprirea ofensivei în Transilvania.
ÎN LUME
1666 - A izbucnit "marele incendiu" al Londrei, care timp de cinci zile a distrus întregul oraş, inclusiv Catedrala Sfântul Paul; în memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei;
1829 - Semnarea Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol. În privinţa Moldovei şi Ţării Româ-neşti - aflate sub suzeranitatea Imperiului Otoman şi a protectoratului Rusiei - unele dintre principalele prevederi ale tratatului sunt restituirea către Ţara Românească a raialelor Brăila, Giurgiu, Turnu şi anexarea Deltei Dunării de Rusia.
NĂSCUŢI LA 2 SEPT.
1935 - Damian Ureche, poet
(m. 1994);
1966 - Salma Hayek, actriţă.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Simeon Stâlpnicul, celebrat la 1 septembrie, ar ţine vânturile într-un butoi pentru a le da drumul când crede el de cuviinţă. Odată, supărat pe Dumnezeu, care i-a luat unicul copil, a legat vânturile spunând: "Mi-ai luat tu copilul, n-am să mai dau nici eu vânt la lume!". Pe pământ se înmulţiseră bolile, oamenii mureau pe capete, "căci vântul e ca o scăldătoare, curăţă totul". Pentru a-l convinge să dea drumul vântului, Dumnezeu cere ajutor tuturor vieţuitoarelor. Când vine şi rândul cocoşului să intervină pe lângă stăpânul vânturilor, acesta merge la Sfânt şi îl întreabă: "De ce nu dai drumul vântului, Sfinte Simeoane, căci uită-te ce rău e pe lume!". "Nu dau, pentru că mi-a luat Dumnezeu copilul!" "Ce poznaş eşti! Dar mie câţi copii mi-a luat Dumnezeu? Ce ar mai fi să mă necăjesc şi eu ca dumneata? Mie nici nu-mi pasă; dacă moare unul, fac altul!" Sfântul Simeon se uită la cocoş, se lumină la faţă şi îi răspunse: "Ce bine zici, de nimeni n-am ascultat, dar pe tine am să te ascult". Şi a dat drumul la vânt.

   ● Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."
2 SEPTEMBRIE 1911
"Insomnie. E deja a treia noapte la rând." (Franz Kafka)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar