x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi, 21 august 2008

Joi, 21 august 2008

de Ramona Vintila    |    21 Aug 2008   •   00:00
Joi, 21 august 2008

Ziua Medicinei Militare • Este ziua 234 a anului • Au mai rămas 132 de zile

 

• Ziua Medicinei Militare

• Este ziua 234 a anului

• Au mai rămas 132 de zile

 
Soarele:
Răsare la 6:26
Apune la 20:11

Luna:
Răsare la 21:54
Apune la 11:33

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
24 august

Lună nouă:
30 august

Primul pătrar(Luna în creştere):
7 septembrie

Lună plină:
15 septembrie

 

Proverbul zilei:

"O meserie plăteşte cît o moşie"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină

Apostolul Tadeu, numit şi Iuda al lui Iacov, a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Cetatea Edesa. Botezul l-a primit de la Sfîntul Ioan Botezătorul. După pogorîrea Duhului Sfînt a predicat Evanghelia la Edesa. Aici a botezat pe domnitorul Avgar şi l-a vindecat de lepră. Cît timp s-a aflat în această cetate nu a încetat să le facă cunoscută oamenilor viaţa lui Hristos. Plecînd din Cetatea Edesa, a ajuns în Mesopotamia, unde a ajutat la ridicarea bisericilor. Apoi a plecat în Siria. Şi-a încheiat misiunea pămîntească în drum spre Berit.
 

Calendar creştin-ortodox
Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa; Sf. Mucenici Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul şi Venust

Calendar romano-catolic
Sf. Pius al X-lea

Calendar greco-catolic
Sf. Iuda Tadeul, apostol; Sf. Vasa; Sf. Papa Pius al X-lea

 

S-a întîmplat azi

În România
1959 – A intrat în funcţiune la Institutul de Fizică Atomică un betatron (Betatronul BOB), pri­mul accelerator conceput şi reali­zat în întregime în România (în 1968 a fost pus în funcţiune la IFA un accelerator liniar de electroni cu undă progresivă, iar în 1972, un accelerator electrostatic de ioni de tipul Van de Graaf tandem);

1965 – Sesiunea extraordinară a Marii Adunări Naţionale adoptă în unanimitate o nouă Constituţie, care consfinţeşte pe plan juridico-statal victoria deplină şi definitivă a socialismului şi proclamă Republica Socia­listă România stat al oamenilor muncii de la oraşe şi sate, suve­ran, independent şi unitar, consacră rolul clasei muncitoare, de clasa conducătoare în societate, şi proclamă rolul conducător al partidului în viaţa întregii societăţi. Marea Adunare Naţională alege Consiliul de Stat şi Consiliul de Miniştri.

 

În lume

1911 – Mona Lisa a fost furată de un angajat al Muzeului Louvre;

1959 – Hawaii devine cel de-al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

 

Născuţi la 21 august

1165 – Regele Philip al II-lea al Franţei (m. 1223);

1941 – Ilinca Tomoroveanu, actriţă.

 

Click istoric

Astăzi, regretatul Toma Cara­giu ar fi împlinit 83 de ani. Actorul s-a născut în Grecia. A copilărit şi a făcut o parte din studii la Plo­ieşti. Intră la Conservatorul de Mu­zică şi Artă Dramatică din Bu­cureşti. La 1 aprilie 1951 se angajează la Teatrul de Stat din Constanţa. La 28 de ani este numit di­rector al Teatrului de Stat Ploieşti, funcţie pe care o va deţine timp de 12 ani. Perioada 1953-1965 a fost apreciată drept "Epoca Toma Ca­ragiu". După o asemenea perioadă, Toma Caragiu pleacă, invitat de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra din Bucureşti, cu fruntea sus, lă­sînd în urma lui o zestre de 90 de premiere. S-a stins din viaţă la cu­tremurul din 4 martie 1977.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Marţea este o personificare neprietenoasă a zilei a doua din săptămîna dedicată de romani zeului Mars şi planetei Marte, iar de români sufletelor care se vor naşte, aflate în preexistenţă. Oamenii, influenţaţi de mitul biblic, credeau că în ziua de marţi s-ar fi urzit lumea şi pămîntul (Moldova Centrală, Gorj,

Hunedoara), că s-ar fi născut Iisus. Patronată de ciudate reprezentări malefice feminine, numite Marţolea şi Marţi-Seara, ziua aceasta este un timp malefic, o zi rea (Muntenia, Oltenia, Moldova de Sud), fără noroc (Moldova Centrală), cu trei ceasuri rele, aducătoare de nenorociri (Oltenia, Muntenia, Moldova), neprielnică începerii activităţilor economice importante (aratul, semănatul, construirea casei sau fîntînii etc.) (Fochi, 1976, p. 363-364). Erau interzise nunţile, logodnele şi mersul în peţit. Marţea şi sîmbăta, spre deosebire de celelalte surori ale săptămînii, nu erau considerate sfinte.

În Calendarul popular, mai multe zile de marţi aveau statut de sărbători: Mătcălăul,

Marţea Vaselor, Marţea Ciorilor, Marţea Dracului, Marţea Strîmbă, Marţea Trăsnetului, Paparuda, Marţea Ţestelor. După Paşti şi, uneori, după Rusalii urmau cicluri de trei sau şase zile de marţi oprite pentru unele activităţi economice.

  • Profesor Ion Ghinoiu
×
Subiecte în articol: calendar marţea