x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 25 septembrie 2008

Joi 25 septembrie 2008

25 Sep 2008   •   00:00

Este ziua 269 a anului - Au mai rămas 97 de zile



Este ziua 269 a anului

Au mai rămas 97 de zile

Soarele

Răsare la 7:06

Apune la 19:07

Luna

Răsare la 2:22

Apune la 17:17

Lună nouă

29 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)

7 octombrie

Lună plină


14 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

21 octombrie

Sărbătoare creştină

Sfânta Eufrosina a trăit pe timpul împăratului Teodosie cel Mic. Fugind pe ascuns din casa părintească, s-a schimbat pe sine, îmbrăcând haine barbăteşti. În loc de Eufrosina, se numea Smarald. Fiindcă a iubit viaţa bisericească, a mers la o mănăstire de bărbaţi, tunzându-şi părul. Cu multe osteneli şi rugăciuni neîncetateşi-a uscat cu totul trupul său  gingaş femeiesc, astfel încât toţi fraţii mănăstirii se spaimântau şi se minunau văzând pătimirea ei. Aşa a putut străluci în mijlocul bărbaţilor cu virtuţile sale, precum smaraldul străluceşte în mijlocul celorlalte pietre. Eufrosina a rămas necunoscută vreme de treizeci şi opt de ani, până la sfârşitul vieţii sale.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Eufrosina; Cuv. Pafnutie Egipteanul; Cuv. Serghie de la Radonej

Calendar romano-catolic

Sf. Nicolae de Flüe pustnic

Calendar greco-catolic

Cuv. Eufrosina, călugăriţă

Proverbul zilei:


“Doctor e numai Dumnezeu”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi


În România


1396 – Bătalia de la Nicopole. Armata turcă, condusă de Baiazid I, “Trăsnetul”, a zdrobit armata creştină comandată de Sigismund de Luxemburg. Dominaţia otomană s-a consolidat în urma acestei victorii, înlăturând influenţa ungară din Peninsula Balcanică. Mircea cel Bătrân a participat cu un corp de oaste la campania cruciaţilor;

1848 – Decret special privind trimiterea în exil a majorităţii conducătorilor Revoluţiei din Ţara Românească.

În lume  


1066 – Bătălia de la Stamford marchează sfârşitul erei vikingilor;

1493 – A început cea de-a doua călătorie a lui Cristofor Columb (încheiată la 11 iunie 1496), în cursul căreia descoperă insulele Dominica, Guadelupa, Monserrat, Antigua, Sf. Martin, Virgine;

2005 – Fernando Alonso, pilot spaniol de Formula 1, devine cel mai tânăr campion mondial.

Născuţi la 26 septembrie


1599 – Francesco Borromini, sculptor (m. 1667);

1896 – Sandro Pertini, politician (m. 1990).

Click istoric

Astăzi se împlinesc 95 de ani de la naşterea Mariei Tănase. Prima dată a apărut în public în 1921, pe scena Căminului Cultural din Calea Piscului. Începutul carierei artistice propriu-zise a coincis însă cu debutul radiofonic din 1938, când a prezentat un program de piese folclorice: “M-am jurat de mii de ori”, “Cine iubeşte şi lasă”, “Marie şi Mărioară”, “Când o fi la moartea mea”. Pentru meritele sale artistice deosebite, la 20 decembrie 1955 primeşte “Premiul de Stat”, iar în octombrie 1957 i se acordă titlul de “Artistă Emerită”. Răpusă de boală, moare în iunie 1963.

Credinţe populare, tradiţii, semen

Formele de luptă împotriva turcilor şi a tătarilor au fost, de la caz la caz, paşnice sau violente: “Când se apropiau turcii, femeile tinere şi fetele necăsătorite se ungeau pe faţă cu funingine, se legau la cap ca babele, puneau în traistă o piatră grea şi o cărau în spate şchiopătând.” (Cavadineşti, jud. Galaţi); “Vezi dumneata, pe piscurile cele mari erau patru gropi unde se ascundeau fetele mari şi hainele. Noaptea le duceau de mîncare. Stăteau pitite până pleca zavera.” (Candeşti, jud. Dâmboviţa); “Când au venit turcii, pe Valea Teiuşului era o horă dosnică. De frică, fetele s-au aruncat într-un puţ.” (Isăreşti, jud. Olt); “Când eram cântăreţ la biserică, mi-a povestit preotul bătrân, mort de mulţi ani, că a venit la el un om şi s-a spovedit. I-a spus că a omorât un turc”. (Vlădeşti, jud. Galaţi).

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar