x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 1 februarie 2010

Luni 1 februarie 2010

de Ramona Vintila    |    01 Feb 2010   •   00:00

• Ziua Intendenţei Militare • Este ziua 32 a anului • Au mai rămas 333 de zile

SOARELE
Răsare la 7:34
Apune la 17:24
LUNA
Răsare la 20:36
Apune la 8:27
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
6 februarie
LUNĂ NOUĂ
14 februarie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
22 februarie
LUNĂ PLINĂ
28 februarie

 

Proverbul zilei:
"La unul fără suflet trebuie unul fără de lege"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Înainteprăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon, Perpetua şi Felicitas
Creştinii sărbătoresc astăzi Înainteprăznuirea Întâmpinării Domnului. După naşterea lui Iisus, Fecioara Maria a plecat la Ierusalim împreună cu pruncul, pentru a-l duce în faţa Domnului. În templu, ea l-a întâlnit pe Simeon, i-a dat pruncul în braţe şi a auzit toate profeţiile pe care le-a făcut acesta. Tot astăzi este prăznuit Sfântul Mucenic Trifon, care a trăit pe vremea împărăţiei lui Gordian. Încă de mic, el a fost înzestrat cu darul de a face minuni şi a primit de la Duhul Sfânt harul tămăduirii. Pe vremea împăratului Deciu, mărturisind numele lui Hristos, a fost omorât.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1861 - Conferinţa naţională a fruntaşilor români din Transilvania, întrunită la Sibiu, adoptă două rezoluţii privind recunoaşterea românilor "ca naţiune politică şi independentă faţă de celelalte naţiuni", precum şi folosirea limbii române în viaţa publică drept limbă egal îndreptăţită, alături de limbile maghiară şi germană; se întocmeşte un proiect de lege electorală (care prevede drept criterii pentru dreptul de vot în primul rând proprietatea de pământ, apoi venitul din comerţ, industrie sau capital etc.) care să contribuie la crearea unei reprezentanţe politice corespunzătoare numărului populaţiei naţionalităţilor din Transilvania.
ÎN LUME
1908 - Regele Carlos I al Portugaliei şi fiul său, prinţul Luis
Filipe, sunt ucişi la Terreiro do Paco, Lisabona.
NĂSCUŢI LA 1 FEBRUARIE
1968 - Lisa Marie Presley, cântăreaţă şi actriţă;
1970 - Nico (Nicoleta Matei), interpretă.

 

Click istoric
Astăzi se împlinesc 142 de ani de la naşterea pictorului Ştefan Luchian.
După absolvirea Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti, pleacă la München, unde studiază un an la Academia de Arte Frumoase. Îşi continuă studiile la Academia Julian din Paris. Revenit în ţară, ia parte la înfiinţarea societăţii artistice "Ileana" şi expune la societatea Tinerimea Artistică, devenind unul dintre cei mai apreciaţi pictori în epocă. A fost în egală măsură peisagist, portretist, autor de compoziţie şi naturi statice - îndeosebi flori. În 1915 expune pentru ultima oară opt lucrări la Expoziţia oficială. Încetează din viaţă în 1916. Este înmormântat la Cimitirul Bellu.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Trif, sărbătorit în calendarul popular la data de 1 februarie, este mai mare peste omizi, lăcuste, viermi şi gândaci. De altfel, în Muscel, acesta se numea şi Trifonul Viermilor. Activitatea practică obişnuită din această zi era sfinţirea apei la biserică, cu care stropeau apoi pomii din livezi. Pentru că a fost un tânăr necuviincios care a speriat-o pe Maica Domnului în timp ce mergea la 40 de zile de la naşterea Pruncului Iisus la biserică, a fost numit prin Bucovina şi Moldova Trif Nebunul.

Cu o zi înainte de Ziua Ursului se desfăşura, în unele aşezări din sudul României, un ceremonial bahic de origine tracică, numit Arezanul sau Gurbanul Viilor. Aşa cum îi indică numele, Gurban, este posibil ca în vechime să se fi jertfit un animal, o oaie sau un berbec, din care se ospătau participanţii.
Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."
1 FEBRUARIE 1922
"Nimic, nimic altceva decât oboseală." (Franz Kafka)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar