x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 10 noiembrie 2008

Luni 10 noiembrie 2008

de Ramona Vintila    |    10 Noi 2008   •   00:00

Ziua Artileriei
Este ziua 315 a anului ● Au mai rămas 51 de zile



Soarele
Răsare la 7:05 ● Apune la 16:53


Luna
Răsare la 14:58 ● Apune la 3:27

● Lună plină 13 noiembrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 20 noiembrie ● Lună nouă 27 noiembrie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 5 decembrie

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Sfinţii Apostoli Olimp, Rodion, Erast şi Sosipatru
Sfinţilor Olimp şi Rodion, ur­mându-l pe Sfântul Apostol Petru, li s-a tăiat capul în cetatea Romei de că­tre Neron. Erast, care a fost econom al Bisericii din Ierusalim şi apoi episcop al Paneadei, cu pace s-a săvârşit.
Iar Sosipatru, de care pomeneşte Sfântul Pavel în Epistola către Romani, fiind episcop la Iconiu, cu pace s-a săvârşit şi el. Tot în această zi este pomenit Sfântul Mucenic Orest. Acesta era din cetatea Tiana, din ţara Capadociei. Măr­­turisind pe Hristos, a fost prins de Maximin guvernatorul, a fost bă­tut şi închis în temniţă, unde şi-a dat sufletul.

Click istoric

Astăzi se împlinesc 113 ani de la moar­tea scriitorului şi istoricului Alexandru Odobescu. A debutat ca scriitor, publi­când în revista "Junimea română" articolul "Muncitorul român", influenţat de gândirea lui Nicolae Bălcescu. Tot atunci, în cadrul "Junimii române", ţine confe­rinţa "Viitorul artelor în România", opi­nând pentru o orientare a artei ro­mâ­neşti în strânsă legătură cu folclorul. Re­venit în ţară, Odobescu a îndeplinit di­ver­se funcţii: şef al Biroului francez la Se­cre­tariatul de Stat, procuror la Curtea de Apel etc. În 1870 a devenit membru titular al Academiei Române. Din această pos­tură a combătut curentele etimologis­te şi puriste în problemele limbii şi a contribuit la impunerea ortografiei fonetice.

S-a întâmplat azi

În România
● 1508 – Apare din iniţiativa lui Radu cel Mare "Liturgherul" slavon tipărit de călugărul Macarie, prima carte tipărită în Ţara Românească;
● 1688 – Se termină tipărirea primei traduceri integrale a Bi­bliei, în limba română; textul a fost definitivat din iniţiativa lui Şerban Cantacuzino de un grup de învăţaţi, între care fraţii Şerban şi Radu Greceanu.

În lume
●1444 – Bătălia de la Varna; forţele creştine au suferit o gravă înfrângere din partea armatei otomane, comandată de sultanul Murad al II-lea; regele Ladislau este ucis pe câmpul de luptă. Lupta de la Varna a fost ultima mare tentativă cruciată de a încerca eliminarea turcilor otomani din Europa.

Născuţi la 10 noiembrie
● 1925 – Richard Burton, actor (m. 1984);
● 1927 – Nicolae Florei, solist al Operei Naţionale Române (m. 2000).

Credinţe populare, tradiţii, semne

Preexistenţa, viaţa intrauterină a su­fletului, este deschisă de actul nupţial şi închisă de naşterea copilului. Această formă de a fi a sufletului este un timp extrem de condensat pe care acesta îl parcurge cu o viteză uluitoa­re de la celula ou la o făptură cu chip de om. Placenta, numită de popor să­lăşel, casa sau locul copilului, îi asigu­ră embrionului, fetusului şi fătului protecţie contra agresiunii germeni­lor infecţioşi şi toxinelor, îl apără îm­potriva loviturilor, zgomotelor şi lu­minii supărătoare etc. Dezvoltarea em­brionului este fantastică. În pri­mele zile de existenţă, volumul îi creş­te de 8.000 de ori, iar diametrul de aproximativ 20 ori. Omul ia fiinţă printr-o explozie biologică aşa cum Universul se naşte printr-o explozie cosmică (Big Bang-ul). (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar