x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 15 noiembrie 2004

Luni 15 noiembrie 2004

15 Noi 2004   •   00:00

Este ziua 320 a anului
Au mai ramas 46 zile

PROVERBUL ZILEI: "Cand mi-o creste par in palma" - astfel se asigura o persoana ca un lucru nu se va intampla niciodata.

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 7:12
  • apune la 16:48

    Luna
  • rasare la 10:49
  • apune la 18:47

  • Primul patrar (Luna in crestere) - 19 noiembrie
  • Luna plina - 26 noiembrie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
  • †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamt; Sf. Mc. si Mart. Gurie, Samona si Aviv (Inceputul Postului Craciunului)

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC
  • Ss. Albert cel Mare; Leopold

    CALENDAR GRECO-CATOLIC
  • Ss Gurias, Samonas si Habib. Incepe Postul Craciunului

    Zodia Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)

    SARBATOARE CRESTINA Astazi este praznuit Sf. Cuv. Paisie de la Neamt, considerat cel mai iscusit staret al manastirilor romanesti din secolul XVIII. Sf. Paisie s-a nascut la Poltava (Ucraina), fiind al unsprezecelea copil in familia unui preot. Dupa absolvirea Academiei Teologice din Kiev se retrage la manastire. In 1745 trece prin Moldova si Muntenia, in drum spre Muntele Athos, unde se retrage in pustnicie incepand cu anul 1746. In 1763 revine in Moldova, la Manastirile Dragomirna si Secu, iar in 1779 este chemat ca staret al Manastirii Neamt, la acea vreme cea mai mare manastire ortodoxa din toate tarile ortodoxe (cu o obste de 700 de monahi).

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1924 - Apare, la Bucuresti, revista saptamanala Miscarea literara (pana la 17.10. 1925), condusa de Liviu Rebreanu;
  • 1946 - Decret-lege pentru definitivarea asezarilor de colonizare a evacuatilor din Cadrilater si ale colonistilor vechi;
  • 1987 - Au avut loc manifestatiile spontane ale muncitorilor de la uzinele "Steagul Rosu" si "Roman" din Brasov impotriva regimului ceausist, manifestatii la care s-a alaturat o mare parte din populatia orasului;
  • 1990 - A avut loc, la Brasov, o demonstratie de mari proportii cu prilejul aniversarii a trei ani de la revolta anticomunista a muncitorilor si locuitorilor din Brasov. In frunte cu membrii Asociatiei "15 Noiembrie", demonstrantii au parcurs vechiul traseu al manifestatiei din 1987

    In lume:

  • 1969 - La Washington DC, peste 250.000 de oameni au protestat fata de razboiul din Vietnam;
  • 2004 - Ziua Republicii Federative a Braziliei. In anul 1889, imparatul Pedro al II-lea a fost detronat, iar Brazilia s-a proclamat Republica Federativa.

    NASCUTI LA 15 noiembrie
  • 1868 - Biologul Emil Racovita, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarcticii (m. 1947);
  • 1939 - Actorul Stefan Sileanu ("Sobolanii rosii", "Somnul insulei").

    CLICK ISTORIC Se implinesc astazi 86 de ani de la adoptarea, de Congresul General al Bucovinei, a motiunii privind "Unirea neconditionata si pe vecie a Bucovinei, in vechiile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru, cu Regatul Romaniei". Actul unirii Bucovinei cu Romania este sanctionat de Regele Ferdinand I prin decretul din 18 decembrie 1918, cand doi reprezentanti ai acestei provincii istorice intra in Guvernul Romaniei. Parlamentul roman, intrunit in sedinta solemna la 29 decembrie 1919, confirma actul Unirii, adoptat de Congresul General al Bucovinei la 15 noiembrie 1918. Congresul s-a intrunit in sala sinodala a palatului metropolitan din Cernauti si, "intrupand suprema putere legiuitoare, in numele suveranitatii nationale", a hotarat unirea Bucovinei cu Regatul Romaniei. In aceeasi zi s-a intrunit si Sfatul national al germanilor din Bucovina pentru unirea acestei provincii cu Romania.

    Credinte populare, traditii, semne

    Astazi este prima zi a Postului Nasterii Domnului sau al Craciunului.

    Perioada de cumpatare dureaza sase saptamani si a fost randuita de Biserica pentru a-i pregati pe credinciosi pentru marea sarbatoare a Nasterii lui Hristos. Legenda spune ca acest post a fost poruncit de Maica Domnului batranului Craciun, pentru ca a taiat mainile batranei Craciunoaie, nevasta sa, care mosise pe Maica Domnului. Se tine in cinstea Preacuratei, care fugea si se ascundea de rusine ca se simtea, fara vina, grea cu Hristos. In calendarul popular, prima zi dupa Lasatul Secului este numita "Spolocania". In aceasta zi, oamenii "se spala" cu bautura la carciuma satului de "dulcele" de dinaintea postului.

    La aceste intruniri "bahice" iau parte si femeile, care vin "de ochii lumii" cu furca de tors la brau. In alte zone etnografice, de Spolocanie se spalau cu lesie vasele din care s-a mancat pana la Lasatul Secului. In alte zone ale tarii, astazi se adunau toate oasele si resturile de mancare si se aruncau afara, spre rasarit. Se credea ca astfel vrabiile nu vor mai strica ogoarele.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar noiembrie