x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 19 iulie 2004

Luni 19 iulie 2004

19 Iul 2004   •   00:00

Este a 201-a zi a anului.
Au mai ramas 165 zile

PROVERBUL ZILEI:

" Cine culege trandafiri trebuie sa "se-nghimpe" " - adica cele bune fara necazuri nu se pot afla

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 05:49
  • apune la 20:54

    Luna
  • Primul patrar - 25 iulie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare;
  • Cuv. Die si Teodor;
  • Cuv. Serafim de Sarov

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Arsenie

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • S. Macrina; S. Die

    Zodia Rac (22 iunie - 21 iulie)

    SARBATOARE CRESTINA

    Sfanta Macrina a fost sora mai mare a Sfantului Vasile cel Mare, a lui Petru al Sevastiei si a lui Grigorie de Nyssa. Din tinerete si-a inchinat viata slujirii lui Dumnezeu si ajutorarii saracilor. Fiind impodobita cu frumusetea trupului si cu o fire buna, a fost logodita cu un mire, insa acesta a murit. Au venit multi sa o ceara, dar ea a preferat fecioria, ajutand-o pe mama sa, Emilia, in gospodarie si in cresterea fratiorilor ei. Sfanta Macrina si fratele ei, Sfantul Vasile, au intemeiat doua manastiri in Pont, una pentru femei si alta pentru barbati. Sfanta Macrina a murit de friguri. Sfantul Grigorie i-a acoperit trupul cu mantia sa de episcop. In viata ei pamanteaca a facut multe minuni, dand tamaduire bolnavilor si indracitilor.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1931 - A murit medicul Nicolae Paulescu, membru al Academiei Romane. Si-a legat numele de descoperirea tratamentului de baza al diabetului (n. 8.11.1869).
  • 1947 - Adunarea Deputatilor a hotarat, fara probe reale, ridicarea imunitatii parlamentare a deputatilor national-taranisti, ceea ce a permis arestarea membrilor partidului in frunte cu Iuliu Maniu
  • 1965 - Congresul al IX-lea al Partidului Muncitoresc din Romania. PMR isi schimba denumirea in Partidul Comunist Roman, iar Nicolae Ceausescu este ales secretar general
  • 1979 - Terminarea lucrarilor de constructie a pasajului rutier denivelat Bucur-Obor din Capitala

    In lume:

  • 1937 - A murit fizicianul italian Guglielmo Marconi, unul dintre pionierii radiotehnicii. Considerat inventatorul radioului, Marconi a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1909 (m. 25.04.1874)
  • 2002 - Inaugurarea, la Washington, Muzeului International al Spionajului, care ofera cea mai vasta colectie de materiale specifice provenite din SUA, Canada, Marea Britanie, Israel, Germania, fosta URSS si Polonia

    NASCUTI PE 19 iulie

  • 1898 - Filosoful si sociologul Herbert Marcuse (m. 29.07.1979)
  • 1946 - Ilie Nastase, tenismanul roman cu cele mai mari succese, presedinte al Federatiei Romane de Tenis

    MOMENT ISTORIC

    Se implinesc azi 73 de ani de la moartea medicului Nicolae Paulescu, unul din precursorii descoperirii insulinei. A facut cercetari importante asupra structurii splinei si asupra mecanismelor de producere a febrei. A preconizat o metoda originala de extirpare experimentala a hipofizei. Importante pentru fiziologie si medicina sunt studiile sale privind fiziologia normala si patologica a pancreasului endocrin. Rezultatele cercetarilor sale au fost publicate in anul 1921 in revista Archives Internationales de Physiologie si se refereau la izolarea unui hormon pancreatic cu efect hiperglicemiat pe care l-a denumit pancreina. Este vorba de insulina, hormon folosit impotriva diabetului, extras din pancreas. In 1923, medicul Fr. Grant Banting si biochimistul Ch. Herbert Best primesc Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina pentru descoperirea insulinei. Prioritatea fiziologului roman a fost recunoscuta abia dupa 50 de ani de la brevetarea primului procedeu de fabricare a insulinei.

    Credinte populare, traditii, semne

    In ajunul Sfantului Ilie, fetele se duc noaptea pe locurile unde este semanata canepa, se dezbraca de camasi, si, dupa ce se tavalesc pe pamant, se imbraca repede si se duc de se culca. Daca peste noapte vor visa canepa verde este semn ca la maritis vor lua flacai ca soti. In cazul in care vor visa canepa uscata, acesta este semnul ca se vor marita cu oameni batrani. Tot in ajunul Sfantului Ilie, fetele care vor sa-si vada viitorul sot se duc in casa unei batrane. Ajunsa aici, se dezbraca de haine si, cu un pieptene barbatesc, incepe sa se descurce la par. Geamurile camerei in care urmeaza sa intre tanara trebuie sa fie bine inchise, ca Diavolul sa nu strice ritualul. Aici, stapana casei pune doua oglinzi de dimensiuni mari fata in fata. Fata intra, cu parul despletit si cu o lumanare aprinsa in mana, in camera si se asaza pe un scaunel, intre cele doua oglinzi. Pe intuneric, ea trebuie sa se uite la oglinda din fata ei si, pentru cateva secunde, il vede pe viitorul sot, de la spate.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar