x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 23 iulie 2007

Luni 23 iulie 2007

23 Iul 2007   •   00:00

  • Ziua presei militare romăne
  • Este ziua 204 a anului
  • Au mai rămas 161 de zile

Soarele:

Răsare la 5:52

Apune la 20:51

Luna:

Răsare la 15:17

Apune la 00:11

Lună plină:

30 iulie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

5 august

Lună nouă:

12 august

Primul pătrar(Luna in creştere):

20 august

Sărbătoare creştină

Sfinţii Mucenici Trofim şi Teofil, alături de alţi 13 credincioşi in Iisus Hristos, au pătimit pe vremea impărăţiei lui Diocleţian. Regiunea in care se aflau era dată in grija unui dregător păgăn care a hotărăt să-i spănzure pentru că nu au vrut să aducă jertfe idolilor păgăni. Au fost spănzuraţi pe lemnul de chinuri şi le-au fost inţepate trupurile cu fiare ascuţite, i-au lovit cu pietre,le-au sfărămat fluierele picioarelor şi i-au aruncat in foc. Sfinţii au ieşit insă intregi din mijlocul flăcărilor. Măniat, dregătorul a poruncit să-i ucidă pe toţi cu sabia.

Â

Calendar creştin-ortodox

Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mucenic Foca; Sf. Mucenici Trofim şi Teofil

Calendar romano-catolic

Sf. Brigitta, călugăriţă, patroană a Europei

Calendar greco-catolic

Sf. Foca, proroc, mucenic (aducerea moaştelor sale la Constantinopol in 400); Sf. Ezechiel

Â

Â

Mijloceasul al nouălea.

Psalmul 112

Laudaţi, tineri, pe Domnul, lăudăţi numele Domnului. Fie numele Domnului binecuvăntat de acum şi pănă in veac. De la răsăritul soarelui pănă la apus, lăudat este numele Domnului. Inalt este peste toate neamurile Domnul, peste ceruri este slava Lui. Cine este ca Domnul Dumnezeul nostru, Cel ce locuieşte intru cele inalte şi spre cele smerite priveşte, in cer şi pe pămănt? Cel ce scoate din pulbere pe cel sărac şi ridică din gunoi pe cel sărman, ca şă-l aşeze cu cei mari, cu cei mari ai poporului său. Cel ce face să locuiască cea stearpă in casă, ca o mamă ce se bucură de fii. Amin!

Â

Â

Proverbul zilei:

"Să fii căt de sărac numai să ai bani (mulţi)"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Â

Â

S-a intămplat azi

In Romănia

1822 - Restabilirea domniilor pămăntene prin numirea ca domnitori, de către Poarta Otomană, a lui Ioan (Ioniţă) Sandu Sturdza in Moldova (1822-1828) şi a lui Grigore Ghica in Muntenia (1822-1828) (23 iul./4 aug.);

1921 - Semnarea Convenţiei de la Paris prin care se stabileşte statutul definitiv al Dunării. Navigaţia pe Dunăre devenea liberă şi deschisă tuturor naţiunilor, in condiţii de egalitate deplină, pe tot cursul navigabil (de la Ulm la Marea Neagră), ca şi pe toată reţeaua internaţională;

1950 - Hotărăre a CC al PMR şi a Consiliului de Miniştri privind noua impărţire administrativ-teritorială a ţării, in regiuni, raioane, oraşe, comune;

1991 - Se semnează la Bucureşti Tratatul de prietenie şi colaborare intre Romănia şi Italia (primul Tratat incheiat de Romănia cu un stat occidental după decembrie ’89).

In lume

1986 - In Londra, Prinţul Andrew, Duce de York, se insoară cu Sarah Ferguson, la Westminster Abbey;

1999 - A murit regele Hassan al II-lea al Marocului (n. 1929).

Născuţi la 23 iulie

1301 - Ducele Otto al Austriei (m.1339);

1989 - Daniel Radcliffe, actor (filmele cu Harry Potter).

Â

Â

Click istoric

Se implinesc 114 ani de la naşterea scriitorului Demostene Botez. A urmat şcoala primară in judeţul Botoşani iar cursurile secundare la Liceul Internat din Iaşi.

S-a inscris apoi la Facultatea de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza", unde a obţinut licenţa in 1915. A practicat avocatura, paralel cu activitatea literară, pănă in 1950, după care a lucrat numai in domeniul literaturii şi al publicisticii. A debutat cu poezie in revista ieşeană Arhiva in 1911. Numele său e legat de cercul de la Viaţa romănească, revista ce i-a publicat mare parte a creaţiei sale. Membru corespondent al Academiei Romăne şi prozator original, a trecut in eternitate in 1973, la Bucureşti.

Â

Â

Credinţe populare, tradiţii, semne

Frăsinelul, plantă din familia Rutaceae cu flori albe sau trandafirii şi miros balsamic, care creşte prin locuri aride, pe lăngă păduri şi tufişuri, este invocată de descăntătoare să alunge Ielele şi relele aduse oamenilor. Intrucăt uleiul degajat in zilele toride şi liniştite ale verii se aprinde, inconjurănd-o cu o aureolă luminoasă, frăsinelul se numeşte şi floarea focului. Suferinzii de slăbiciune şi ameţeli se scăldau in apa in care s-a pus frăsinel. Macerat in rachiu de drojdie, frăsinelul se folosea pentru tratarea epilepticilor. In Banat, in noaptea de Todorusale, cănd se credea că Ielele rupeau vărful frăsinelului, lăsănd-l fără leac şi miros, cei "luaţi din Iele" (ologiţi) şi bolnavii de epilepsie se culcau in locurile unde creştea miraculoasa plantă. In Oltenia bolnavii erau urcaţi in căruţe in ajunul unei zile de Sf. Gheorghe, Sănziene, Ispas şi duşi la locurile unde creştea frăsinelul. Acolo erau culcaţi pe pămănt in ordinea sosirii şi se puneau la rădăcina frăsinelului cules pentru vindecarea bolnavilor diferite ofrande. Dimineaţa se prorocea soarta bolnavului după unele semne lăsate de frăsinelul pus intr-un vas cu apă. Este consemnat şi obiceiul mesei rituale, incărcate cu daruri (colac, rachiu, vase de lut, tămăie), unde descăntătoarea invoca frăsinelul să schimbe hotărărea luată de Ursitoare la naştere bolnavului (Niţu, 1999, 91-93). (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar