x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 26 mai 2008

Luni 26 mai 2008

de Ramona Vintila    |    26 Mai 2008   •   00:00

Este ziua 147 a anului

Au mai rămas 219 zile


Este ziua 147 a anului

Au mai rămas 219 zile

 

Gemeni (22 mai – 21 iunie)

Proverbul zilei:

“Negustoria ori o vinzi ori te vinde”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină

Prăznuit astăzi, Sfîntul Carp s-a numărat printre cei şaptezeci de apostoli şi ucenici. Slujind Sfîntului Apostol Pavel la propovăduire şi purtînd dumnezeieştile Lui epistole către cei cărora erau trimise, a învăţat pe mulţi dintre păgîni a se închina şi a cinsti Sfînta Treime. După ce a fost ispitit în repetate rînduri, a fost uns episcop în Veria Traciei. A propovăduit cuvîntul lui Dumnezeu şi în Crit, unde a avut oaspete pe Sfîntul Dionisie

Areopagitul. Prin funcţia pe care a ocupat-o, a reuşit să reîntoarcă mulţi elini la credinţa adevărată. Pe iudei i-a învăţat să creadă în Hristos. A fost ucis de cei care nu au fost convinşi de adevărurile spuse de el.

 

Calendar creştin-ortodox

Sf. Apostoli Carp şi Alfeu dintre cei 70; Sf. Mucenici Averchie şi Elena

Calendar romano-catolic

Sf. Filip Neri, proroc

Calendar greco-catolic

Sf. Carp, apostol dintre cei 70;

Sf. Filip Neri

Credinţe populare, tradiţii, semne

În vremurile din urmă, proscrişii erau înmormîntaţi şi ei în cimitir, dar la marginea acestuia. Mormintele sînt considerate locuri sacre, unde liniştea celor care le locuiesc nu trebuie tulburată de răufăcători. Un statut aparte îl au mormintele strigoilor care, dacă au fost identificate, erau stricate precum casele din sat, rămase pustii şi bîntuite de stafii. În cimitirele din sudul Transilvaniei şi din sudul Olteniei în vîrful crucilor sau stîlpilor se odihnesc una sau două păsări ale sufletului, cioplite în lemn. La sud de Carpaţi, aripile pasării-suflet sînt traforate în două scînduri de lemn aşezate în unghi, simbol al zborului spre cer. La mormîntul fetei sau feciorului stă, lîngă cruce sau stîlp, soţul sau soţia postumă: bradul împodobit, mărul (ramură împodobită de măr), suliţa (brad curăţat de crengi pînă la vîrf). În unele zone etnografice, la căpătîiul mortului se sădeşte un brad sau un pom fructifer, de obicei un măr. Mormintele sînt – în special la Sîmbetele morţilor, Moşii de Vară, Florii, Joimari – curăţate, săpate şi semănate cu flori. Lîngă cruce pot apărea mici anexe: o măsuţă cu picioarele de lemn înfipte în pămînt, altar pe care se pun ofrandele (pomenile) în anumite zile ale morţilor, un mic adăpost în care arde lumînarea sau candela, un ciob (oală sau strachină spartă) pentru tămîiat, un scaun pentru odihnă. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar