x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni, 3 noiembrei 2008

Luni, 3 noiembrei 2008

de Ramona Vintila    |    03 Noi 2008   •   00:00

Ziua Vânătorilor de Munte
Este ziua 308 a anului
Au mai rămas 58 de zile



Soarele:
Răsare la 6:56
Apune la 17:02
Luna:
Răsare la 12:06
Apune la 20:41
Primul pătrar(Luna în creştere):
6 noiembrie
Lună plină:
13 noiembrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
20 noiembrie
Lună nouă:
27 noiembrie


Proverbul zilei:

"Îi merge vestea şi povestea"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mucenic Achepsima. Acesta a fost instalat episcop în cetatea Naesson, Persia. De mic copil şi până la bătrâneţe a săvârşit lucruri lăudabile, se ruga şi se îngrijea de semenii săi. I s-a întâmplat ca un proroc să îi sărute fruntea şi să îi zică: "Fericit este capul acesta, căci pentru Hristos va lua chinuri!". El, auzind aceste cuvinte, s-a înveselit şi, în semn de Slavă pentru Hristos, a răspuns: "Fie Mie, o, fiule, după spusa ta!". La un moment dat, împăratul Savorie a poruncit ca toţi creştinii să fie capturaţi. Sfântul Mucenic Achepsima a fost judecat, iar după ce a fost batjocorit de ostaşii împăratului a fost ucis.
CALENDAR CREŞTIN-ORTODOX
Sf. Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul şi Aitala diaconul
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Martin de Porres, călugăr
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Sf. Achepsima, mucenic; Sf. Aitala
şi Iosif, mucenici


S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1863 – Apare săptămânal la Bucureşti revista satirică şi literară Aghiuţă, editată de Bogdan Petriceicu Hasdeu;
1918 – Se pune în aplicare, printr-un Decret-Lege, principiul votului universal, egal, direct, secret, obligatoriu, stabilit de Parlament la Iaşi, în 1917;
1947 – Comisia pentru Afacerile Externe a Adunării Deputaţilor, prezidată de Miron Constantinescu, adoptă o moţiune prin care îşi exprimă neîncrederea în titularul Ministerului Afacerilor Străine, Gh. Tătărescu. Pretextul acestei moţiuni: "dezvăluirile" din "procesul" conducerii PNŢ, care îi implicau şi pe unii membri din PNL-Tătărescu.

ÎN LUME
1493 – Cristofor Columb a descoperit Insula Dominica;
1918 – Polonia şi-a declarat independenţa faţă de Rusia.

NĂSCUŢI LA 3 NOIEMBRIE
1936 – Mircea Moldovan, regizor;
1938 – Radu Panamarenco, actor (m. 2007).


Click istoric

La 3 noiembrie 1784, ţăranii răsculaţi, conduşi de Crişan, atacă Ribiţa şi execută 42 de nobili, după ce în ziua precedentă avusese loc Adunarea de la Curechiu, unde Crişan i-a îndemnat pe ţărani să se ridice la luptă pentru lichidarea nobilimii. O parte din răsculaţi se îndreaptă spre Mihăileni, iar alta spre Brad. La  4 noiembrie 1784 este atacată Baia de  Criş. Întregul Zarand este cuprins de răscoală, iar nobilii sunt obligaţi să se boteze ortodox, să se îmbrace cu haine ţărăneşti şi să execute diverse prestaţii. Fetele nobililor sunt obligate  să se căsătorească cu iobagi.
La 5 noiembrie, o coloană de ţărani condusă de Horea şi Cloşca ocupă Câmpenii, apoi Abrudul.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Se povesteşte că în vremea de demult Sfântul Petre era pescar. El se mai ocupa, împreună cu Sfântul Andrei, cu creşterea oilor. Auzind ei de minunile înfăptuite de Mântuitor, şi-au părăsit îndeletnicirile, atât pescuitul, cât şi oile, şi au intrat în rândurile ucenicilor Domnului Iisus Hristos, iar oile le-au lăsat în paza câinilor. Mai târziu, alţi păstori au alungat câinii în pustie şi au pus stăpânire pe oile lor. Sfântul Petre, după moarte, ajungând la cer şi aducându-şi aminte de câinii lui, le trimitea la vreme de nevoie mană din cer, ca să li se mai astâmpere foamea. Iar Sfântul Andrei îi cheamă în fiecare an, în noaptea de 30 noiembrie, când se serbează ziua Sfântului Andrei, şi-i binecuvântează ca să se prăsească. Tot atunci se spune că ei ar căpăta dezlegare să plece după pradă.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar noiembrie