x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 10 iulie

Marţi 10 iulie

de Ramona Vintila    |    10 Iul 2007   •   00:00

Este ziua 191 a anului

Au mai rămas 174 de zile

Soarele         Â

Răsare la 5:41

Apune la 21:01

Luna

Răsare la 1:28

Apune la 17:18

Lună nouă 14 iulie

Primul pătrar (Luna in creştere) 22 iulie

Lună plină 30 iulie

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 5 august

Rac (22 iunie - 22 iulie)

Proverbul zilei:

"Decăt să bagi un chiriaş rău in casă, mai bine un mărăcine"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Astăzi se face prăznuirea celor 45 de Sfinţi Mucenici din Nicopolea Armeniei. Inchinătorii lui Hristos au fost surghiuniţi şi omorăţi, dar sute de mii de alţi noi credincioşi mărturiseau că Hristos este Viaţa. In cetatea Nicopol, din Armenia, pe timpul impăratului Lichinie şi a lui Lisie Ighemonul, creştinii erau prinşi şi omorăţi. Credinţa in Hristos luminase, in acel oraş, şi cugetele căpeteniilor, printre care se aflau: Leontie Mavrichie, Daniil şi Antonie. Aceştia, fără vreo teamă, işi arătau credinţa. De aceea au indurat chinuri şi impreună cu ei au pătimit şi alţi 41 de creştini.

Calendar creştin-ortodox

Sf. 45 Mucenici din Nicopolea Armeniei; Sf. Mucenici Apolonie, Vianor şi Siluan

Calendar romano-catolic

Cei şapte Fii ai Sf. Felicitas, mucenici; Sf. Anton Pecierskij

Calendar greco-catolic

Cei 45 de Sfinţi Mucenici ucişi la Nicopole, Armenia

Â

Utrenia. Psalmul 149

Căntaţi Domnului căntare nouă, lăudă Lui in adunarea celor cuvioşi. Să se veselească Israil de Cel, care l-a făcut pe el, şi fiii Sionului să se bucure de Impăratul lor. Să laude numele Lui in horă; in timpane şi in Psaltire să-I cănte Lui. Că iubeşte Domnul poporul Său şi va inălţa pe cei blănzi şi-i va izbăvi. Lăuda-se-vor cuvioşii intru slavă şi se vor bucura in aşternuturile lor. Laudele lui Dumnezeu in gura lor şi săbii cu două tăişuri in măinile lor. Ca să facă izbăndă intre neamuri, mustrări intre popoare. Ca să lege pe impăraţii lor in obezi şi pe cei slăviţi ai lor in cătuşe de fier. Ca să facă intre dănşii judecată scrisă. Slava aceasta este a tuturor cuvioşilor Săi. Amin!

S-a intămplat azi

Â

In Romănia

1905 - Incetează din viaţă tipograful şi librarul Herşcu Goldner, "care a conlucrat cu bărbaţii de stat moldoveni, pentru deşteptarea şi luminarea poporului romăn" şi "şi-a pus la dispoziţia mişcării din 1848 casa şi tipografia (care erau vizitate de Kogălniceanu, Strat, Mavrogheni, Hasdeu ş.a.)...". Goldner s-a numărat printre primii tipografi ai operelor lui Ion Creangă şi a fost singurul evreu decorat cu Medalia de Aur a Serviciului Credincios, cl. I;

1917 - Pe intreaga linie a frontului Armatei I are loc o puternică acţiune de artilerie, aruncăndu-se asupra inamicului 170.000 de proiectile (220 de vagoane - cea mai mare de pe frontul romănesc), in regiunea Nămoloasa, fără urmări practice, deoa-rece atacul de infanterie prevăzut pentru 13 iulie fusese contramandat din pricina situaţiei generale de pe Frontul Oriental.

In lume

1962 - A fost lansat pe orbită, de la Cape Carneval (SUA),

Telstar, primul satelit de telecomunicaţii, făcănd posibilă transmiterea de programe de televiziune peste Atlantic.

Născuţi la 10 iulie

1895 - Carl Orff, compozitor şi dirijor german (m. 1982);

1980 - Jessica Simpson, căntăreaţă.

Click istoric

La 10 iulie 1871 se năştea la Paris intr-o familie instărită scriitorul Marcel Proust. In tinereţe a studiat Dreptul, dar a renunţat după o scurtă perioadă pentru a scrie. Prima lui lucrare, "Plăceri şi Regrete", nu a fost notabilă. La vărsta de 35 de ani, Proust, o victimă a astmului incă din copilărie, a devenit invalid cronic. Şi-a petrecut aproape tot restul vieţii in camera lui, părăsind-o foarte rar, şi a lucrat la romanul "Á la recherche du temps perdu", considerat una dintre cele mai mari capodopere ale literaturii universale. Opera şi metoda lui de a scrie au avut o puternică influenţă in literatura secolului al XX-lea. Scriitorul s-a stins din viaţă in 1922.

Credinţe populare, tradiţii, semen

După credinţele vechi ale romănilor, eclipsele ar fi provocate de vărcolaci, monştrii infiorători care ar muşca cu lăcomie din corpul sfănt al Soarelui. Cănd este devorat, din trupul Soarelui ar curge şiroaiele de sănge, scenă apocaliptică care s-ar reflecta in acel moment intr-un vas umplut cu apă in curte. Din fericire, astrul zilei se reface imediat din bucăţile care cad din gura vărcolacilor. Vărcolacii care mănăncă sau intunecă Luna şi Soarele ar fi monştrii proveniţi din al treilea sau al şaptelea copil născut de fată mare care ar locui in văzduh, printre nori sau deasupra norilor. Iarna, cănd vărcolacii se pot transforma in oameni, coboară peste cămpuri şi fac rele celor intălniţi in cale. Eclipsele pot avea şi alte cauze: Soarele este măncat de Muma pădurii, este dat jos de pe cer de vrăjitoare sau el insuşi işi acoperă faţa luminată ca să nu mai vadă păcatele de pe Pămănt. Spectaculosul fenomen astronomic era interpretat şi ca manifestare a măniei lui Dumnezeu, ca semn prevestitor de nenorociri. Cuprinşi de spaimă, oamenii se inchinau, făceau mătănii, aprindeau tămăie şi produceau zgomote puternice (băteau toaca şi clopotele, loveau fiarele şi căldările vechi din metal, trăgeau cu puştile, pocneau din bice, strigau) ca să sperie şi să alunge vărcolacii cănd muşcau Luna şi Soarele. Incheierea eclipsei era intămpinată cu o mare explozie de bucurie: Soarele de pe cer şi lumea de pe Pămănt au fost salvate de la pierire. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar iulie