x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 12 mai 2009

Marţi 12 mai 2009

de Ramona Vintila    |    12 Mai 2009   •   00:00

Ziua Naţională a Adolescenţilor - Ziua Internaţională a Asistentelor Medicale - Este ziua 132 a anului - Au mai rămas 233 de zile

SOARELE
Răsare la 5:51
Apune la 20:34
LUNA
Răsare la 12:03
Apune la 8:35
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
17 mai
LUNĂ NOUĂ
24 mai
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
31 mai
LUNĂ PLINĂ
7 iunie


Proverbul zilei:
"Darul dat la vreme e dar îndoit"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Mucenic Ioan Valahul; Sf. Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului; Sf. Gherman, Patriarhul Constantinopolului
Sfântul Mucenic Ioan Valahul s-a născut în Ţara Românească, în 1644. În toamna anului 1659, sultanul a luat robi în locul tributului, iar între cei robiţi atunci s-a aflat şi Ioan. Frumuseţea lui feciorelnică atrăgea privirile tuturor, încât, pe drumul către Istanbul, un oştean turc l-a cumpărat cu gând necurat.

Dar tânărul s-a împotrivit şi l-a răpus, încercând să fugă. Fiind prins, a fost legat şi dat femeii turcului ucis. Stăpâna tânărului nu i-a luat capul, ci a început să îl îndrăgească. L-a îndemnat să renunţe la creştinism şi să treacă la religia ei. Ioan a refuzat şi din acest motiv a fost întemniţat, apoi a fost ucis.


S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1922 - Premiera piesei "Suflete tari", la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Paul Gusty, prima piesă a lui Camil Petrescu care vede lumina rampei;
1945 - Armata română îşi încheie după 260 de zile de luptă participarea, alături de Naţiunile Unite, la obţinerea victoriei finale asupra Germaniei naziste.

ÎN LUME
1958 - Întrevedere la Paris între Ion Gheorghe Maurer, preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, şi Renè Coty, preşedintele Republicii Franceze;
1970 - Lucrările celei de-a 24-a sesiuni a Comitetului de Ajutor Economic Reciproc, la Varşovia, la care participă şi o delegaţie română, condusă de Ion Gheorghe Maurer.

NĂSCUŢI LA 12 MAI
1907 - Katherine Hepburn, actriţă (m. 2003);
1934 - Jolt Kerestely, compozitor de muzică uşoară, instrumentist şi dirijor.

 

Click istoric
La 12 mai 1812 s-a născut apreciatul istoric şi publicist român George Bariţ. Este întemeietorul presei româneşti din Transilvania. În 1838 a întemeiat, la Braşov, Gazeta de Transilvania, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei. În acelaşi an a început la Blaj publicarea Foii pentru minte, inimă şi literatură, primul ziar literar românesc din toate timpurile.

De asemenea, a fost una dintre figurile cel mai importante ale Revoluţiei de la 1848 în Transilvania. La 1861, din iniţiativa sa şi a canonicului Timotei Cipariu, a luat fiinţă Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (Astra). În 1893 a devenit preşedinte al Acade-miei Române. A decedat în 1893.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Stâlpul funerar este un butuc înalt din lemn, ridicat în ziua înmormântării, ca substitut fitomorf al defunctului vizibil printre cei rămaşi aici. Stâlpul din lemn este înlocuit, în mare parte, de crucea creştină din lemn, piatră, metal şi alte materiale. Obiceiul de a pune la căpătâiul mortului un stâlp sau o cruce de lemn păstrează amintirea practicii preistorice de întemeiere a oricărui adăpost prin bătutul unui par sau stâlp pe locul de construcţie. Cimitirele româneşti păstrează şi alte elemente care atestă procesul îndelungat de înlocuire a stâlpului cu crucea creştină.
  Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
12 MAI 1815
"Toată dimineaţa mi-am gândit gândurile."
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar