x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 18 februarie 2009

Miercuri 18 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    18 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 49 a anului / Au mai rămas 316 de zile



Soarele
Răsare la 7:11
Apune la 17:49

Luna
Răsare la 3:00
Apune la 11:19

Lună nouă
25 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere)
4 martie

Lună plină
11 martie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
18 martie

Proverbul zilei:


"Lasă-l pe beţiv, că sigur va cădea"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sfântul Leon, episcopul Romei; Sfântul Agapit, Episcopul Sinadei


Sfântul Leon se trăgea din părinţi credincioşi şi a trăit pe vremea împărăţiei lui Constantin. A fost hirotonit episcop al cetăţii Catania, din insula Sicilia. Era preţuit de toţi pentru curăţia vieţii sale, pentru nevoinţa şi grija de suflete ce avea, pentru duhovniceasca lui înţelepciune şi pentru multe faceri de bine. Ajungând vestea despre el până la Constantinopol, împăratul l-a chemat la dânsul. A păstorit mulţi ani mitropolia Cataniei, pe mulţi aducându-i de pe căile pierzaniei. Ajungând la adânci bătrâneţi, s-a mutat la Domnul, iar moaştele lui au fost aşezate în Biserica "Sfintei Lucia", zidită de dânsul, unde el face minuni şi după moarte.

Credinţe populare, tradiţii, semne


După credinţele vechi ale românilor, eclipsele ar fi provocate de vârcolaci, monştri înfiorători care ar muşca lacom din corpul sfânt al Soarelui. Când este devorat, din trupul Soarelui ar curge şiroaie de sânge, scena apocaliptică ce s-ar reflecta în acel moment într-un vas umplut cu apă în curte. Din fericire, astrul zilei se reface imediat din bucăţile care cad din gura vârcolacilor. Vârcolacii care mănâncă sau întunecă Luna şi Soarele ar fi monştri proveniţi din al treilea sau al şaptelea copil născut de fata mare, care ar locui în văzduh, printre nori sau deasupra norilor. Iarna, când vârcolacii se pot transforma în oameni, coboară peste câmpuri şi fac rele celor întâlniţi în cale. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1790 – Apare la Iaşi periodicul de limba franceză "Courier de Moldavie", redactat de autorităţile militare ruse pentru informarea Armatei;

1971 – Începe, la Bucureşti, Consfătuirea miniştrilor Afacerilor Externe din statele Tratatului de la Varşovia; se discută stadiul pregătirilor în vederea unei conferinţe a statelor europene privind securitatea şi cooperarea pe continent.

În lume


1564 – A murit Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect şi poet, cel mai de seamă artist renascentist (n. 1475);

1930 – Aflat la Flagstaff, statul Arizona, americanul Clyde Tombaugh de la Observatorul Lowell îşi studiază pozele făcute cu o lună în urmă, descoperind astfel cea de-a noua planetă a sistemului solar, Pluto.

Născuţi la 18 februarie


1954 – John Travolta, actor;

1967 – Roberto Baggio, fotbalist.

Click istoric


Astăzi se împlinesc 493 de ani de la naşterea reginei Maria Tudor (Maria I) a Angliei şi Irlandei. Cruzimea de care a dat dovadă în persecuţiile împotriva protestanţilor i-a atras denumirea de "Maria sângeroasa". A domnit din 1553 până la moartea sa, în 1558. A încercat să întoarcă Anglia la catolicism, pentru aceasta ordonând ca aproape 300 de disidenţi religioşi să fie executaţi. Regină catolică într-o ţară în care generaţia ajunsă la maturitate se născuse după ruptura cu Roma şi în care balanţa înclină foarte mult spre protestantism, a expulzat din biserică toţi preoţii căsătoriţi. Politica sa religioasă a fost remediată de succesoarea sa, Elisabeta I.

×
Subiecte în articol: calendar