x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 27 octombrie 2004

Miercuri 27 octombrie 2004

27 Oct 2004   •   00:00

Este ziua 301 a anului
Au mai ramas 65 zile

PROVERBUL ZILEI:

"Femeia inteleapta - coroana barbatului" - arata cat de mult este pretuita o sotie buna.

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 7:47
  • apune la 18:12

    Luna
  • rasare la 17:55
  • apune la 6:48

  • Luna plina - 28 octombrie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • †) Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi;
  • Sf. Mc. Nestor

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Sabina

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • S. Nestor

    Zodia Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)

    SARBATOARE CRESTINA

    Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi, praznuit astazi de ortodocsi, s-a nascut la sud de Dunare, in satul Basarabov. Placandu-i de mic rugaciunea si infranarea, s-a retras mai tarziu intr-o pestera, unde s-a nevoit in privegheri, post aspru, rugaciuni si lacrimi, saracie si smerenie. Dupa trecerea la cele vesnice, moastele sale au alinat suferintele multor credinciosi. Primite ca despagubire in urma razboiului ruso-turc (1769 - 1774), sfintele sale moaste au fost asezate la Biserica Patriarhala din Bucuresti, unde se afla si astazi, fiind cinstite zilnic de sute de credinciosi. 27 octombrie este zi de mare pelerinaj anual, sute de mii de credinciosi venind sa se inchine si sa sarute sfintele sale moaste.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1872 - Se incheie, la Bucuresti, o Conventie romano-austro-ungara referitoare la jonctiunea liniilor ferate austro-ungare si romane
  • 1918 - Guvernul roman adreseaza trupelor de ocupatie inamice un ultimatum prin care le cere sa paraseasca teritoriul Romaniei in 24 de ore
  • 1940 - Reinhumarea la Predeal a osemintelor unor legionari ucisi in timpul lui Carol al II-lea
  • 1948 - Se inainteaza guvernului Petru Groza "statutul de organizare, conducere si administrare al Cultului catolic de toate riturile din Romania"

    In lume:

  • 1795 - Spania si Statele Unite ale Americii au semnat Tratatul de la San Lorenzo, in virtutea caruia erau stabilite granitele de sud ale SUA la paralela 31, fapt ce a dat americanilor dreptul de a expedia marfuri pe fluviul Mississippi fara a plati taxe Spaniei
  • 1904 - Intra in functiune metroul newyorkez, care va deveni cel mai mare sistem de transport in comun din America

    NASCUTI LA 27 octombrie

  • 1811 - Industriasul si inventatorul american Isaac Merrit Singer. In anul 1851 a construit prima masina de cusut, iar in anul 1860 a fondat compania care-i va purta numele (m. 23 iul. 1875)

    CLICK ISTORIC

    Se implinesc astazi 222 de ani de la nasterea violonistului italian Niccolo Paganini. Deprinde tainele muzicii inca de la varsta de 5 ani, luand la inceput lectii de mandolina, iar mai apoi, de vioara. La o varsta frageda cel supranumit "Napoleon al viorii" sustine primul concert public si inregistreaza primul succes. La 19 ani era deja un impatimit al jocurilor de noroc si al bauturii, sanatatea sa fiind subreda inca din tinerete. Printre cele mai cunoscute compozitii ale sale se numara cele 24 de Capricii pentru vioara, scrise in jurul anului 1817. Ca o recunoastere a activitatii sale concertistice, in 1826 este decorat de Papa Leon al XII-lea cu ordinul ecvestru "Pintenul de Aur", numindu-se de acum Cavalerul Niccolo Paganini. In anul 1828 incepe un turneu care dureaza sase ani, pana in 1831 vizitand deja 40 de orase. A murit la 27 mai 1840, in Franta.

    Credinte populare, traditii, semne

    In popor, a treia zi a sarbatorii Sfantului Dumitru este pastrata in principal pentru ca lupii sa nu atace turmele. Se crede ca Sf. Dumitru Basarabov ar fi de fapt Filip Schiopul. Legenda spune ca acesta a calcat din greseala o vietate si pentru asta si-a pedepsit piciorul vinovat sa suporte timp de un an greutatea intregului corp. Cunoscuti adesea si sub numele de Cainii Sumedrului, lupii se contureaza si de aceasta data drept cele mai temute animale de prada, care impun o serie de interdictii semnificative. Uneori Cainii Sumedrului apar in postura unor ajutoare neobisnuite ale fratelui Sfantului Dumitru, caruia i s-a aratat in vis un luminis in care erau niste caini. I-a cautat si i-a gasit. In numar de sapte, in fiecare zi un caine indeplinea sarcinile acestuia ca un umil servitor. Daca venea un om si il ruga sa il tamaduiasca, Sfantul il insanatosea cu ajutorul unui caine. Unii lupi prindeau si diavoli pe care ii aduceau la Sumedru.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar