x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 5 octombrie 20008

Miercuri 5 octombrie 20008

de Ramona Vintila    |    05 Noi 2008   •   00:00

Este ziua 310 a anului - Au mai rămas 56 de zile



Soarele

Răsare la 6:58

Apune la 16:59

Luna

Răsare la 13:10

Apune la 22:50

Primul pătrar (Luna în cre
ştere)

6 noiembrie

Lună plină

13 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

20 noiembrie

Lună nouă


27 noiembrie

Proverbul zilei:


“Eu mă căznesc să fac bine / Şi urâtul cale-mi ţine”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Creştinii îi prăznuiesc astăzi pe Sfinţii Galaction şi Epistimia. Mucenicii au trăit în timpul împăratului Decius în cetatea Emesa, din Fenicia. Părinţii lui Galaction erau păgâni, însă au fost iniţiaţi în credinţă de monahul Onufrie. El i-a botezat şi pe părinţi şi pe fiul lor, Galaction. Epistimia provenea tot dintr-o familie de păgâni, însă prin cunoaşterea lui Galaction a primit botezul de la el. Hotărând să-şi păstreze fecioria, şi-au împărţit averea săracilor şi au devenit monahi. Astfel, îşi petreceau timpul în rugăciune. Fiind prinşi de Ursus, au fost judecaţi, iar pentru îndrăzneala lor în mărturisirea credinţei au fost ucişi.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Mucenici Galaction şi Epistimia; Sfinţii Silvan şi Grigorie arhiepiscopul

Calendar romano-catolic
Sf. Elisabeta şi Zaharia

Calendar greco-catolic
Sf. Galaction şi Epistema, soţi, călugări

Credinţe populare, tradiţii, semne
Unul dintre criteriile folosite de români pentru identificarea strigoiului aflat în pântecele matern era ţipătul copilului înainte de a se naşte. Strigătul fetal a fost însă sesizat, la anumite sarcini, în a 24-a săptămână de viaţă intrauterină, de oameni simpli. Dovada sunt informaţiile, pe nedrept numite superstiţii, generate de acest curios fenomen. Eroul unui cunoscut basm românesc, “Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, care începe să plângă înainte de a se naşte, tace numai când tatăl său, împăratul, îi promite tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Credinţa în strigoi sau moroi este legată de nemurirea sufletului. Dacă după moarte supravieţuiesc sufletele celor răi, cum sunt moroii sau strigoii, cu atât mai mult ar trebui să trăiască sufletele celor buni. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi

În România

1784 – O coloană de ţărani, condusă de Horea şi de Cloşca, ocupă Câmpenii, apoi Abrudul. Răsculaţii se împart în două mari cete: una condusă de Cloşca urmează, în jos, cursul Arieşului, alta, în frunte cu fiul lui Horea, coboară pe Ampoi;

1952 – Hotărârea CC al PMR şi a Consiliului de Miniştri privind constituirea Consiliului Militar Suprem.

În lume


1968 – Richard Nixon, liderul Partidului Republican, a fost ales preşedinte al SUA;

1994 – Pugilistul George Foreman, în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association);

1996 – Alegeri prezidenţiale în SUA. Liderul democrat Bill Clinton îl învinge pe Bob Dole, candidatul republicanilor.

Născuţi la 5 noiembrie


1880 – Mihail Sadoveanu, scriitor (m. 1961);

1959 – Bryan Adams, muzician.

Click istoric

Ziua de 5 noiembrie e cunoscută în Anglia sub numele de “Guy Fawkes Day”. Fawkes a fost crescut în religia protestantă, dar după moartea tatălui său a trecut la catolicism. La vârsta de 23 de ani s-a înrolat în armata spaniolă. În 1603, teroarea contra catolicilor s-a accentuat, scopul final fiind dispariţia catolicismului. Robert Catesby, Thomas Percy, Thomas Winter şi alţi catolici de frunte au aruncat în aer clădirea Parlamentului (Westminster) la ziua de 5 noiembrie 1605. Cum nici unul dintre organizatorii complotului nu avea noţiuni militare, au apelat la serviciile lui Guy Fawkes.

Complotul a fost descoperit, Fawkes şi tovarăşii săi fiind executaţi pentru trădare.

×
Subiecte în articol: calendar noiembrie