x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Dan C. Mihăilescu

Omul zilei: Dan C. Mihăilescu

15 Ian 2010   •   00:00
Omul zilei: Dan C. Mihăilescu
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

"Despre ruşinea de a fi român" este titlul prelegerii pe care o va susţine duminică, în cadrul programului TNB "Conferinţele Teatrului Naţional", criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu.

Pornind de la un citat dintr-un articol publicat de Mircea Eliade în revista Vremea, în septembrie 1933, în care se spune că intelectualilor noştri le este ruşine de neamul lor, cunoscutul critic şi cercetător arată că autorul citează "sentinţe-ghilotină din Eminescu şi Caragiale şi comentând masochismul etnopsihologiei noastre compară imprecaţiile împotriva viciilor româneşti". Expunerea sa "îşi propune să răspundă unei întrebări în chip acut actuale: mai este justificat (şi coagulant socialmente) naţionalismul în epoca globalizării?".

Dan C. Mihăilescu a publicat 15 cărţi despre literatura română, ultimul volum fiind editat în 2009 - "Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu". Pentru că analizează o temă mai puţin înţeleasă de foarte mulţi români, Jurnalul Naţional îl declară pe Dan C. Mihăilescu "Omul zilei".

×
Subiecte în articol: calendar