x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Postul Craciunului - Curatirea sufletului si a trupului

Postul Craciunului - Curatirea sufletului si a trupului

14 Noi 2005   •   00:00

Astazi este Lasatul Secului pentru Postul Craciunului, care incepe maine, 15 noiembrie, si se va incheia la 24 decembrie.

Astazi, crestinii greco-catolici si cei ortodocsi aduc pomenire Sfantului Apostol Filip, unul din ceata dintai, a celor doisprezece apostoli alesi de Iisus Hristos. Acest apostol era din Betsaida Galileii si se indeletnicea cu cartile prorocilor. Colindand pamantul Asiei, l-au urmat la propovaduirea Evangheliei Apostolul Vartolomeu si sora sa, Mariamni. Multe incercari si necazuri au suferit de la cei necredinciosi, fiind batuti si prin inchisori inchisi. Mergand Filip la Ierapoli, acolo a fost tarat pe pamant de elini, i s-au sfredelit gleznele picioarelor, a fost pironit pe un lemn cu capul in jos, si in acest mod facand rugaciune, si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Credinte populare, traditii, semne
Lasatul Secului de Craciun, sarbatoare nocturna (13-14 noiembrie) care deschide Postul de sase saptamani (15 noiembrie-24 decembrie), ocaziona petreceri familiale cu mancare si bautura din abundenta. In unele zone, Lasatul Secului de Craciun este prefatat de Ajun (13 noiembrie) si postfatat de rituri de purificare (ziua de Spolocanie, ziua de 15 noiembrie). In aceste zile de la mijlocul lunii noiembrie se celebrau Filipii de Toamna prin diferite acte rituale cu caracter apotropaic (alungarea spiritelor rele prin zgomote si impuscaturi, ungerea cu usturoi a usilor, portilor si ferestrelor), profilactice (imbunarea pasarilor, in special a vrabiilor, cu resturile alimentare ramase de la ospatul nocturn ca sa nu strice roadele recoltelor, intoarcerea vaselor din casa cu gura in jos ca sa nu se ascunda in ele spiritele malefice etc.) si divinator (aflarea ursitei, preziceri despre rodul holdelor. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar