x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Ramona Vintila    |    09 Apr 2010   •   00:00

● Este ziua 99 a anului ● Au mai rămas 266 de zile

SOARELE
Răsare la 6:43
Apune la 19:52
LUNA
Răsare la 4:17
Apune la 14:57
LUNĂ NOUĂ
14 aprilie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
21 aprilie
LUNĂ PLINĂ
28 aprilie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
6 mai

 

Proverbul zilei:
"Are sprâncene posomorâte"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Izvorul Tămăduirii; Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea; Sf. Mc. Vadim arhim
Prăznuit astăzi de creştinii ortodocşi, Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea a trăit pe vremea împăratului Iulian. Şi-a petrecut viaţa în credinţă ajutându-i pe cei săraci. Împăratul Iulian a poruncit credincioşilor să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor. Îndreptându-se spre praznicul idolilor, Sfântul Eupsihie a mers şi i-a sfărâmat. Înainte de a se lăsa prins de Iulian, el şi-a petrecut timpul în rugăciuni şi în post. În final i s-a tăiat capul şi astfel şi-a dat duhul în mâinile Domnului.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1918 - Decret regal de unire a Basarabiei cu România, semnat de Ferdinand I, regele României, şi contrasemnat de Alexandru Marghiloman, preşedintele Consiliului de Miniştri, şi Dem Dobrescu, ministru de Justiţie;
1940 - A fost inaugurat Aeroportul Internaţional Bucureşti-Otopeni (din luna mai 2004 se numeşte Aeroportul Internaţional "Henri Coandă");
1998 - La Chişinău s-a dezvelit o statuie a lui Mihai Eminescu, în faţa Universităţii. Iniţiativa aparţine Uniunii "Vatra Românească" şi "Ligii pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni".

ÎN LUME
2003 - În războiul din Irak, trupele coaliţiei americano-britanice ocupă Bagdadul. Cea mai mare statuie a lui Saddam Hussein este dărâmată cu ajutorul unui transportor blindat american.

NĂSCUŢI LA 9 APRILIE
1821 - Charles Baudelaire, poet (m. 1867);
1933 - Jean Paul Belmondo, actor.


Click istoric
Astăzi se împlinesc 518 ani de la moartea lui Lorenzo de' Medici, cunoscut şi ca Magnificul. A fost un politician italian şi conducător al Republicii Florentine în timpul Renaşterii italiene. Descendent al familiei de bancheri Medici, de foarte tânăr a făcut studii cu iluştri învăţaţi, împletind învăţătura cu instruirea politică şi călătoriile în peninsulă. Ajuns în fruntea statului florentin, îl va conduce cu abilitate timp de 23 de ani. Politician de geniu şi diplomat neîntrecut, a fost totodată un om de o vastă cultură şi un mare protector al literaturii şi artelor. De preţuirea şi sprijinul său s-au bucurat cei mai mari artişti ai vremii, ca Poliziano, Pulci sau Michelangelo.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
În Banat, legământul până la moarte între fete este numit Matcuţatul Fetelor. Ceremonia se desfăşoară în casă, în jurul unei mese, sau în grădină, în jurul unui pom fructifer, de obicei un măr înflorit. În cazul în care legământul se face în casă, acesta cuprinde secvenţele: înţelegerea între fetele care doresc să se prindă mătcuţe sau surate; prepararea unei turte din făină de grâu de o femeie iertată sau o fată curată; alegerea unei gazde care oficiază legământul; aşezarea fetelor în jurul mesei împodobite cu turtă coaptă şi presărată cu sare; decuparea unei cruci din turtă şi înmuierea ei cu atâtea picături de vin câte fete se prind mătcuţe sau surate; tăierea şi împărţirea crucii înmuiate în vin cu un ban de argint, în atâtea bucăţi câte fete se prind surate; mestecarea şi înghiţirea turtei sacre, primită după tăierea ei cu moneda de argint.
● Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
9 APRILIE 1940
"Plictis. Plictis. Plictis."(Raymon Queneau)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar