x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 22 octombrie 2004

Vineri 22 octombrie 2004

22 Oct 2004   •   00:00

Este ziua 296 a anului
Au mai ramas 70 zile

PROVERBUL ZILEI:

"Boala cunoscuta e pe jumatate vindecata" - omul cu minte, care stie ce vrea, izbuteste

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 7:40
  • apune la 18:19

    Luna
  • rasare la 16:11
  • apune la 0:40

  • Luna plina - 28 octombrie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • Sf. Ierarh si intocmai cu Ap. Averchie; Sfintii 7 tineri din Efes

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • S. Averchie. Cei 7 tineri din Efes

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • S. Ilarion cel Mare

    Ziua mondiala a misionarilor

    Zodia Balanta (23 septembrie - 22 octombrie)

    SARBATOARE CRESTINA

    Sf. Averchie a fost episcop in Ierapole in timpul imparatiei lui Marcu Aureliu. In acea perioada, crestinii erau foarte putini la numar. Cei care se inchinau la idoli depaseau cu mult numarul drept credinciosilor. La un moment dat a avut loc in cetate un praznic paganesc la care s-au adunat foarte multi necredinciosi care dansau in jurul idolilor. Sf. Averchie, prezent la manifestatie, s-a rugat si a prins curajul de a sfarama chipurile idolilor. Atunci, preotii au hotarat sa-l omoare. Sfantul afland de planul lor nu s-a temut, mai mult, el a iesit in mijlocul cetatii invatand poporul Evanghelia lui Hristos. Apoi, el a exorcizat trei tineri posedati. Mai tarziu, a vindecat pe fiica imparatului si l-a indemnat pe acesta sa ajute saracii.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1911 - Apare saptamanal, apoi bilunar, revista literara, artistica si sociala Flacara, sub directia lui Constantin Banu. Revista milita pentru realizarea unitatii national-statale a romanilor
  • 1932 - A treia Conferinta balcanica de la Bucuresti, la care participa Albania, Grecia, Iugoslavia, Romania si Turcia. Se pun bazele unui pact balcanic bazat pe principiile neagresiunii, amicitiei si asistentei mutuale
  • 1947 - Sunt exclusi din Sindicatul Ziaristilor Profesionisti, pentru "atitudine antidemocratica si antisindicala", Lazar Iliescu, Vladimir Streinu, Serban Cioculescu s.a.

    In lume:

  • 1883 - Se inaugureaza Metropolitan Opera House din New York cu opera "Faust", compusa de francezul Charles Gounod (n. 17 iulie 1818)
  • 1978 - Inaugurarea pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea in Piata Sfantul Petru 1987 - A murit actorul Lino Ventura ("Cadavre de lux", "Mizerabilii") (n. 14.07.1919)
  • 2004 - Ziua nationala a Statului Vatican

    NASCUTI LA 22 octombrie

  • 1811 - Pianistul si compozitorul Franz Liszt (m. 31.07.1886)
  • 1943 - Actrita Catherine Deneuve
  • 1952 - Mircea Sandu, presedintele FRF

    CLICK ISTORIC

    Se implinesc astazi 122 de ani de la decesul pictorului Ion Andreescu, considerat unul dintre reprezentantii impresionismului romanesc. Desi a trait doar 32 de ani, Ion Andreescu a lasat posteritatii o opera care demonstreaza ca este un pictor de un exceptional talent. Mostenirea sa artistica se reduce la cateva sute de tablouri: naturi statice, flori, portrete, dar mai ales peisaje. Pictorul s-a nascut in anul 1850. La varsta de 19 ani se inscrie la cursurile "Scolii de Arte Frumoase", condusa de Aman, devenind in 1872 profesor la catedra de desen liniar si caligrafie a Seminarului episcopal din Buzau. In 1873 se transfera la gimnaziul comunal "Tudor Vladimirescu", apoi, in 1875, la Scoala de meserii din aceeasi localitate. La sfarsitul anului 1878 pleaca la Paris, frecventand cursurile "Academiei Libere Julian" si pictand, verile, la Barbizon sau in alte asezari rurale. Se stinge din viata la 22 octombrie 1882.

    Credinte populare, traditii, semne

    In credinta populara existau anumite ritualuri care le ajutau pe fetele nemaritate sa-si afle ursitul. Desi se credea ca aceste ritualuri trebuia sa fie indeplinite in preajma marilor sarbatori, erau si practici care nu tineau cont de praznicele sfintilor. Fetele dornice sa isi afle alesul trebuia sa tina post negru o zi intreaga. Cand soarele apunea, se strangeau in casa unei fete batrane. Aici, gazda aseza pe o masa rotunda noua oale de diferite dimensiuni. Sub fiecare erau ascunse diverse obiecte. Una din fete incerca sa amestece oalele, astfel incat in momentul in care celelalte trebuia sa aleaga cu ochii inchisi, sa nu cunoasca cu exactitate oala. Daca sub vas era plasata o oglinda era semn ca viitorul sot va fi dragastos; daca gaseau un bici, alesul era caraus; daca descopereau lana, ursitul era paros; daca gaseau sare, sotul era sarac; cele care descopereau carbune aveau parte de un ursit oaches.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar