x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 27 august 2010

Vineri 27 august 2010

27 Aug 2010   •   00:00

Este ziua 239 a anului ● Au mai rămas 126 de zile



Soarele
Răsare la 6:32 ● Apune la 20:01

Luna
Răsare la 20:42 ● Apune la 9:11
● Lună plină 24 august ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 1 septembrie ● Lună nouă 8 septembrie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 15 septembrie


Sărbătoare creştină: Cuv. Pimen; Sf. Mc. Eutalia, Fanurie şi Osie, Ep. Cordovei

Preacuviosul Pimen a fost egiptean de neam. Într-o zi, domnul ţării, prin­zând pe feciorul surorii sale cu o vină, îl bagă în temniţă, şi a dorit să vadă pe Ava Pimen, dar acesta nu a vrut să va­dă pe domn. Atunci a mers şi sora sa, dar el i-a răspuns: "Gră­beşte de te du de aici, că Pimen nu a născut copii". Iar domnul ţării i-a zis: "Po­run­­ceşte numai cu cuvântul, şi-l voi slobozi"; iar bătrânul Pimen zise: "Cer­cetează-l după lege, şi de este vred­nic de moarte, să moară".
Atunci domnul a slobozit pe copil. Acest fericit lucrând toată fapta bună, toţi sihaştrii cei din Egipt şi din Te­baida, îl aveau ca pe un părinte.
În societatea tradiţională, oamenii îşi comunicau discret vârsta prin îmbrăcămintea purtată (piese specifice de port, culoare, croi), prin po­doabele capului şi pieptănătura (modul de împletire a părului, purta­tul cârpei, al broboadei sau basmalei; tunsoarea, purtatul chicii şi al mus­tăţii) şi prin statutul social al individului.
Treptat, îşi făceau apariţia culorile vii, în special roşul, care deveneau din ce în ce mai aprinse în preajma căsătoriei. După căsătorie, culorile pieselor de îmbrăcăminte deveneau mai sobre şi se reduceau la cumpăna dintre maturitate şi bătrâneţe la alternanţa alb-negru, una dintre primele soluţii cromatice folosite de om. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 27 august 1877 a avut loc primul atac al trupelor române. Misiunea de asalt şi cucerire a redanului otoman, din faţa redutei Griviţa-1 din sistemul de apărare a Plevnei, este încredinţată Regimentului 13 dorobanţi, comandat de locotenent-colonel Ion Petrovici, şi altor subunităţi din cadrul Diviziei a 4-a Infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a Armatei române. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 dorobanţi este distins cu ordinul "Steaua Ro­mâniei". De asemenea, se acordă unor ofiţeri şi soldaţi din subunităţile participante la atac ordinul "Steaua României", precum şi medalia "Virtutea militară".


S-a întâmplat azi
În România

● 1588 - Re­prezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele reginei, cu domnitorul Petru şchio­pul un tratat prin care supuşii reginei urmau a fi liberi, a se statornici şi a face negoţ, a vinde şi a cumpăra, "ba chiar a face toate cele ce societatea omenească şi obiceiul caută pentru negoţ şi pentru tre­buinţele vieţii".

În lume
● 1855 - Războiul din Crimeea (1853-1856). Fortăreaţa rusească de la Sevastopol a fost cucerită după un lung asediu de forţele aliate (Franţa, Marea Britanie, Turcia). Războiul din Crimeea a prilejuit instalarea pri­mei linii telefonice în Moldova şi Ţa­ra Românească, folosită de trupele aliate;
● 2003 - Planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la aproape 55.758.006 km de Pământ.

Născuţi la 27 august
● 1928 - Mircea Zaciu, critic şi istoric literar român (m. 2000);
● 1950 - Mihai Mălaimare, artist, politician;
● 1959 - Claudiu Bleonţ, actor.

×
Subiecte în articol: calendar