x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 7 august 2009

Vineri 7 august 2009

07 Aug 2009   •   00:00

Este ziua 219 a anului ● Au mai rămas 146 de zile



Este a opta zi a Postului Adormirii Maicii Domnului ● Au mai rămas 7 zile

Soarele
Răsare la 6:09 ● Apune la 20:33


Luna
Răsare la 20:59 ● Apune la 6:21

● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 13 august ● Lună nouă 20 august ● Primul pătrar (Luna în creştere) 27 august ● Lună plină 4 septembrie


Sărbătoare creştină:  Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Mc. Narcis, Patr. Ierusalimului
Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători-Neamţ. Ajungând la vârsta rânduită, a fost căsătorită de pă­rinţi, împotriva voinţei ei, cu un tâ­năr evlavios din Ismail. Neavând co­pii, sufletul Teodorei ardea de do­rinţa unei vieţi cu totul curate, închinate numai lui Dumnezeu. Soţul ei s-a că­lugărit în Schitul Poiana Mă­ru­lui, sub numele de Eleodor. Aşa a bi­ne­voit Dum­nezeu să-i povă­ţu­iască pe amân­doi pe calea sfinţeniei şi a mân­tuirii. Astfel a ajuns fericita Teodora vie­ţui­toare la Schitul Sihla, unde un sihastru milostiv i-a oferit chilia sa drept adăpost, nu departe de schit şi de peş­tera care îi poartă numele şi as­tăzi.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Oamenii se puteau scălda în apa râu­ri­lor şi a lacurilor într-o perioadă de timp bine precizată în calendarul popular: era deschisă de Sângiorz (23 aprilie) şi închisă de Schimbarea la Faţă sau Probejenie (6 august). În acest interval de 105 zile spălau şi fe­meile rufele şi lâna oilor la râu. Spre deosebire de apa neîncepută folosită la scaldele rituale din ciclul familial (scalda după naştere şi după botez a copilului, scalda lăuzei, scalda mortului) şi din ciclul calendaristic (scalda fetelor şi a nevestelor cu homan la Sîn­toader, în pajiştile înflorite la Sîn­zi­ene şi altele). (Profesor Ion Ghinoiu)


S-a întâmplat azi
În România

● 1947 - Adunarea Deputaţilor adoptă Legea pentru desfiinţarea şi interzicerea organizaţiilor de tip fascist, profascist sau terorist, militare sau paramilitare; Legea pentru urmărirea şi sancţio­na­rea celor vinovaţi de crime de război sau împotriva păcii şi uma­nităţii; Legea pentru perceperea şi în mărfuri a impozitelor, taxe­lor şi amenzilor datorate statului de industriaşi şi comercianţi;
● 2000 - Semnarea de către PNŢ-CD, UFD şi FER a protocolului de înfiinţare a unei noi alianţe politice de centru-dreapta, Convenţia Democrată Română 2000 (CDR 2000).

În lume
● 1960 - Proclamarea independenţei Coastei de Fildeş;
● 1998 - Atentatele cu bombe de la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) şi Dar es Salaam (Tanzania), în care au murit 224 de oameni şi au fost răniţi mai mult de 4.500.

Născuţi la 7 august
● 1960 - David Duchovny, actor;
● 1975 - Charlize Theron, actriţă.

×
Subiecte în articol: calendar