x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Aer de primavara

Aer de primavara

05 Apr 2005   •   00:00

  • de
  • INVATATURILE MATUSII
  • Dragii mei, caldura de afara ne indruma catre padurile din jurul marilor orase. Fie ca mergem doar la cules de flori sau urzici, fie ca mergem la gratar, o iesire in aer liber face foarte bine la sfarsit de saptamana. Eu deja am profitat de soarele de afara si i-am luat pe copiii unei nepoate la iarba verde. Marius si Adelina s-au bucurat foarte tare cand au auzit ca vor iesi la plimbare altundeva decat in parculetul aflat la cateva strazi de blocul in care stau.

    Acestea fiind hotarate, am facut bagajul, adica ceva alimente, apa, o paturica, si am plecat. Copiii au ras tot drumul si s-au bucurat de soare. Stateau cu manutele intinse, gata sa prinda intre degetele toate razele. De indata ce am ajuns in padure, au inceput sa alerge de colo-colo, de nu ii mai puteam spapani. Mai erau si alti oameni care se oprisera din drumul lor sa culeaga flori sau urzici. Eu, care stiu mai multe despre plantele care cresc in padure, am profitat de ocazie si am cules si niste urzici, untisor si leurda. Nu de alta, dar copiii trebuiau sa se bucure de binefacerile naturii si acasa. Cand s-a facut ora pranzului, am intins paturica si am scos mancarea. Aerul curat le-a facut foarte bine copiilor, pentru ca au mancat tot si, dupa fetele lor, parca ar mai fi vrut ceva. Apoi, alta tura de alergat. Au cules atatea flori, incat au facut un buchet mare pe care au hotarat sa il imparta in trei: pentru mama, tata si tusa Elvira. Cand au vazut ei ca eu culeg altceva si dupa ce le-am explicat ca sunt bune de mancat, au sarit repede in ajutor. Numai ca urzicile le cam piscau degetele, iar pe celelalte nu stiau sa le recunoasca. Dar le-am lasat bucuria de a se face utili. Spre seara, am plecat acasa. Cum au ajuns, de atata alergat copiii au mancat si au adormit.
    Dupa zambetul lor, cred ca inca se visau in padure la cules de flori. (Matusa Elvira)

    BORS DE LEURDA
    Se curata doi cartofi, se taie cubulete si se pun la fiert. Separat se pune la fiert un litru de bors.
    Se toaca marunt o legatura de ceapa verde si cam o farfurie cu leurda. Apoi se bate un ou si se adauga un pahar cu smantana. Se pun toate peste cartofi si se mai lasa pe foc un sfert de ora. Se adauga borsul si se mai lasa cateva clocote.
    Apoi, se sareaza, se pipereaza si se adauga leustean dupa gust. Daca este post, oul si smantana pot lipsi.

    POVETE
    BLAND. Urzicile nu sunt intepatoare daca, atunci cand sunt culese cu mana goala, le rupeti tulpinile in timp ce va tineti respiratia.

    SANATOS. Radacinile consumate pe cale interna regleaza activitatea hormonala a barbatilor, favorizeaza regenerarea firului de par si a epiteliilor, au efecte imunomodulatoare si anticancerigene.

    MODERAT. La picnic nu luati mai multa mancare decat stiti ca aveti nevoie, dar aveti grija sa aveti suficiente lichide, pentru ca la efort organismul are nevoie de hidratare.

    TRUSA. Nu uitati ca atunci cand plecati la iarba verde sa aveti la dumneavoastra o minitrusa medicala, pentru ca exista posibilitatea nefericita de a fi intepati sau muscati de vietatile naturii.

    FURNICI. Mancarimile provocate de intepaturile de furnici dispar daca se frectioneaza pielea cu zeama de lamaie.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul