x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bruxelles - Europa vrea iar copii romani

Bruxelles - Europa vrea iar copii romani

de Irina Cristea    |    26 Apr 2006   •   00:00
Bruxelles  - Europa vrea iar copii romani
Corespondenta din Bruxelles
Cand Romania si-a inasprit legea privind adoptiile, la presiunile Parlamentului European, lumea a parut multumita. Acum, Guvernului i se cere, din nou, revizuirea procedurilor si "putintica flexibilitate".

Parlamentarii europeni nu mai sunt multumiti de legislatia romaneasca in materie de adoptii. Este vorba despre aceiasi parlamentari care au sustinut-o fara rezerve pe baroana Emma Nicholson acum cinci ani, cand a cerut restrictionarea aproape pana la interzicere a adoptiilor internationale. "Am gresit", spun acum mai multi eurodeputati. Ei si-au unit fortele si vor face valuri pe langa acest subiect sensibil chiar azi, cand comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, va raspunde intrebarilor si ingrijorarilor pe care legiuitorii Uniunii le au cu potrivire la stadiul pregatirilor de aderare ale Romaniei si Bulgariei.

CRITICI. Sub semnatura parlamentarilor Claire Giault, Jean-Marie Cavada, Baron Crespo, Antoine Duquesne si Charles Tannock s-a inregistrat o declaratie scrisa prin care se atrage atentia asupra "situatiei exceptionale" din Romania in domeniul adoptiilor. Este vorba despre moratoriul intrat in vigoare din iunie 2001, la presiunile forurilor de la Strasbourg si Bruxelles, care face aproape imposibila adoptarea unui copil roman de catre parinti straini. Scandalul pe care l-a provocat i-a atras Emmei Nicholson aplauze la scena deschisa in plenul Legislativului UE, dar initiativa de atunci trece, in prezent, drept "rusinoasa" si "pe stil vechi". In ochii semnatarilor declaratiei si ai colegilor care ii sustin, Romania nu mai este un exemplu pozitiv, de tara care a luat masuri pentru a imbunatati protectia copilului, asa cum reiesea din rapoartele venite dinspre Bruxelles. In schimb, figureaza, alaturi de Grecia, pe lista exceptiilor, adica a statelor care fac imposibile adoptiile internationale.

N-AU INTELES. "Cand Emma Nicholson si-a prezentat raportul, iar noi am sustinut intrarea in vigoare a moratoriului, nu stiam despre ce este vorba, nu aveam suficiente informatii. Va dati seama, cine stia pe atunci foarte multe lucruri despre Romania? Acum ne-am dat seama ca s-a gresit. Nu intelesesem situatia, nu vazuseram ce se intampla", a explicat, pentru Jurnalul National, Charles Tannock, membru al grupului crestin-democratilor europeni (PPE). Tannock le cere autoritatilor romane sa reia fara intarziere adoptiile internationale si sa rezolve cazurile unde procedurile erau in derulare la momentul intrari in vigoare a moratoriului. De asemenea, britanicul solicita, alaturi de colegii care i s-au alaturat la semnarea declaratiei, reluarea adoptiilor "acolo unde situatia o cere".

Potrivit lui Tannock, Guvernul si Parlamentul de la Bucuresti ar trebui sa dea dovada de mai multa indulgenta si flexibilitate in acest domeniu.

LOBBY
Intrebat ce l-a facut sa isi dea seama ca moratoriul nu a fost o idee buna, europarlamentarul crestin-democrat Charles Tannock a facut trimitere la grupurile de lobby, despre care se stie ca au fost foarte active, in ultimii ani, punand presiune atat asupra autoritatilor din statele de unde provin potentialii parinti adoptivi, cat si asupra Romaniei. De altfel, campania de lobby a fost foarte activa chiar si la conferinta de presa de ieri. Jurnalistii au putut face cunostinta cu mai multe familii, indeosebi de spanioli si francezi, care adoptasera copii romani. Cu nici unul dintre acesti copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani nu s-au putut lega cateva vorbe in limba romana.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul