x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cand se lupta iarna cu vara

Cand se lupta iarna cu vara

01 Feb 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
La 2 februarie, in calendarul ortodox este sarbatorita Intampinarea Domnului, sarbatoare care mai poarta in popor numele de Stretenie. Conform credintei crestine, in aceasta zi de februarie, pruncul Iisus a fost dus de Maica Domnului la biserica. Traditia populara i-a mai adaugat cateva elemente. Se povesteste ca Fecioara Maria a fost intampinata la intrarea in biserica de Simeon Stalpnicul, care s-a transformat in cenusa la vederea pruncului. In alte legende, care au ca punct comun aceasta zi, Fecioara Maria nu mai este mentionata. In schimb, apare Stretenia, o femeie deosebit de periculoasa. Despre ea se spune ca ar fi fost ofensata de Trif, iar pedeapsa pe care i-o da acestuia este ca toate turmele sa-i fie atacate de lupi. Acesta este motivul pentru care aceasta divinitate populara era respectata cu sfintenie. In felul acesta, turmele de animale, in special cele de vite, erau protejate de atacurile lupilor si ale ursilor. In plus, cei care o cinsteau erau feriti de inec, de accidente si incendii. De regula, exista o vorba: "De Stretenie cine lucreaza ingheata".

Stretenia avea odinioara si alte semnificatii. Se spunea ca in aceasta zi se intalneste iarna cu vara si se iau la lupta. Vara incearca sa alunge iarna cat mai repede pentru a fi singura stapana. Iarna insa nu se da batuta asa de usor. Planurile lor sunt puse la incercare de Stretenie, care are obiceiul de a schimba vremea. Daca in aceasta zi nu este zapada, atunci neaparat a doua zi va incepe sa ninga si sa se astearna zapada. Daca este ger de crapa pietrele, de a doua zi frigul se va domoli. O alta vorba din popor spune ca de acum inainte "se stramba partiile", adica zapada incepe sa se topeasca.

Si tot la 2 februarie este sarbatorit cel mai puternic dintre Martinii de Iarna, "Martinul cel Mare". Acesta este atat de puternic, incat nici macar numele nu i se rosteste. In popor exista credinta ca in aceasta zi iese pentru prima data ursul din barlog. Daca nu este soare si ursul nu isi vede umbra, se intoarce in barlog, fiind un semn ca primavara este inca departe. Daca, dimpotriva, isi vede umbra, isi paraseste culcusul si cauta de mancare. Oamenii tin aceasta sarbatoare nelucrand, pentru ca in felul acesta Martinul cel Mare le apara animalele de atacurile lupilor.

TARCOLITUL VIILOR
La acest ritual participa capul familiei. El pleca de dimineata la vie, ducand cu sine o sticla cu vin, o mana de cenusa din vatra, amestecata cu untura, si o bucata zdravana de bundarete (un fel de caltabos). Dupa ce inconjura de trei ori via, lua din fiecare colt cate o coarda de vita cu care se impodobea (isi facea cununa sau si-o prindea in jurul braului). Locul de unde s-a taiat coarda se ungea cu cenusa si untura, iar butucul se stropea cu putin vin. Ritualul se termina numai dupa ce gospodarul a mancat o bucata de bundarete si a baut o gura cu vin. El rostea la sfarsit incantatia magica: "Cum este bundaretele de mare, asa sa se faca strugurii de mari!"

1-7 FEBRUARIE
  • 1 M Inaintepraznuirea Intampinarii Domnului. Sf. Mc.: Trifon, Perpetua si Felicitas
  • 2 J (〠) Intampinarea Domnului; Sf. Mucenici Iordan si Gavriil
  • 3 V Sfantul si Dreptul Simeon; Sf. Proorocita Ana
  • 4 S Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfintit Mucenic Avramie
  • 5 D Sf. Mucenite Agata si Teodula
  • 6 L Sf. Vucol, Episcopul Smirnei; Sf. Mucenici: Iulian, Fausta si Maxim; Cuv. Varsanufie cel Mare
  • 7 M Sf. Partenie, Episcopul Lampsacului; Cuv. Luca; Sfintii 1.003 Mucenici din Nicomidia
    "Cine zice ca este in lumina si uraste pe fratele sau este inca in intuneric pana acum" - 1 Ioan, capitolul 2, versetul 9
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul