x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Carne marinata si rom

Carne marinata si rom

31 Aug 2005   •   00:00
GARGANTUA SI PANTRAGUEL
Plaje insorite, palmieri, dar mai ales mult, mult soare! Jamaica - iata un taram de vis de unde nu te-ai mai da plecat. Ai putea ramane o viata intreaga, dar stiti care este menirea noastra. Mergem, vizitam, dar totul cu o conditie: sa ne intoarcem cu retete. In fond, doar este o calatorie gastronomica. Acum, ca v-am dezvaluit si traseul de astazi, este timpul sa ne pregatim de lucruri serioase. Adica sa stabilim un meniu, ce anume vom manca pe aici. Ca, de, fara mancare nu se poate trai! Chiar si dragostea trece prin stomac, nu-i asa?

DIVERS. O data ajunsi aici vom descoperi o bucatarie "de imprumut", asa cum s-ar zice. Putin de la spanioli, cateva picaturi de la englezi, o lingurita de la chinezi si ceva din bucataria africana. Rezultatul e insa delicios si simti ca trebuie sa golesti farfuria. O tara exotica, cu legume si fructe din belsug. Alimentatia de baza a jamaicanilor e constituita din legume. Ceapa, rosii, ardei, castraveti, consumate simple sau in salate. Dar asta nu inseamna ca nu se consuma si alte preparate cum sunt cele din carne si peste! La acest capitol, jamaicanii sunt foarte ingeniosi!

Inainte de a prepara o mancare cu carne, spre exemplu, dupa reteta jamaicana, trebuie sa aplicati tehnica "jerking"! Ciudat, dar foarte gustos! Aceasta tehnica presupune marinarea carnii intr-o compozitie din: ceapa, suc de fructe, ardei, cimbru, scortisoara, piper si nucsoara. Carnea va capata un gust cu totul aparte si abia dupa aceea va putea fi preparata conform preferintelor.

Dar, cum spuneam, de legume si de fructe nu veti duce lipsa! Ati nimerit in universul lor! Mango, portocale, nuci de cocos, papaya, un adevarat paradis exotic, din care cel mai castigat va fi organismul dumneavoastra.

Micul dejun al jamaicanilor este format in principiu dintr-un fruct "ackee" care seamana la gust cu ouale fierte. Dar, atentie, trebuie sa le lasati mai intai sa se coaca bine si abia dupa aceea consumati-le!

Desertul are ca ingrediente principale tot fructele! Prajitura cu banane si cocos iti trezeste simturile si te indeamna la visare! Iar pateurile cu dulceata nu fac decat sa completeze acest peisaj exotic si antrenant.

AROMA. Si, cu atatea fructe si mancaruri exotice, nu ar strica o tarie. Un pahar de rom, de exemplu! La o friptura din pui marinati sau la o salata de creveti "àla Jamaica", e binevenit! Si daca va surade ideea trebuie sa stiti ca aceasta bautura, specific jamaicana, este cunoscuta in intreaga lume pentru gustul ei deosebit. Pe locul doi se afla o bautura ceva mai usoara, "Rumona", la fel de gustoasa si de aromata, insa!

Mancaruri usoare, simple, dar in acelasi timp inedite prin modul de preparare si prin compozitie. Jamaicanii au o bucatarie gustoasa si captivanta. O data ce vezi mancarea, nu poti sta deoparte! Ca sa va conving, va propun o reteta care, va asigur, merita incercata! Dar nu uitati sa marinati carnea! Este micul secret al jamaicanilor!

"PUIUL JERK"
INGREDIENTE: un pui, 250 ml ulei, o lingura cu vin alb, 3 felii de ghimbir, doua lingurite cu hrean ras, piper, scortisoara.

PREPARARE: Se spala puiul, se portioneaza, se asaza intr-o oala dupa care se adauga vinul, ghimbirul taiat marunt, scortisoara si hreanul. Se amesteca bine si se lasa la rece timp de o jumatate de zi sau o zi. Cand se scot se asaza oala intr-o cratita mare cu aproximativ un litru de apa (care se pune la foc iute). Cand incepe sa dea in clocot, se micsoreaza flacara si se mai fierbe cateva minute. Se incinge intr-o tigaie uleiul, se scot din oala bucatile de pui si se prajesc pe ambele parti. Puiul se serveste cald, garnisit cu mirodenii.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul