x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ciulama cu cocoloase

Ciulama cu cocoloase

01 Feb 2005   •   00:00

OCHIUL SOACREI

MONICA STEFANIA VELICU

Si uite asa i-am aratat nora-mi cum se face ciulamaua
Nu stiu cum se face ca intotdeauna cand vine vorba de nora-mea, ceva ma nelinisteste. Ceva ce ma face sa cred ca ori ele, nurorile, au fost inventate pentru a condimenta viata soacrelor, ori soacrele, adica eu, au fost create pentru a indulci meniul zilnic al nurorilor nerecunoscatoare. Vorba domnului Zamfir, administratorul blocului in care locuieste fiul meu: decat o nora creanga-n sat, mai bine fiul ne-nsurat. Om cult de altfel si domnul Zamfir; medic veterinar la baza si culegator de folclor in timpul liber. Cum l-am cunoscut? Foarte simplu. Consultand "tabelul nominal cu intretinerea si apa" de la avizier, semnat de dumnealui. Pentru ca am uitat sa va spun: fiind eu o fire prevazatoare si grijulie, niciodata nu uit sa verific daca nora-mea e la zi cu darile catre stat. De ce ea si nu fiu-meu?

MERDENEAUA. Fiindca stiu ca banii ii administreaza ea, ca bietul baiat, daca vrea sa-si ia o merdenea, trebuie sa-i ceara ei bani. Uite, iar ma inteapa ficatul cand ma gandesc. Ca sa nu mai spun ca am ajuns subiect de ras pentru ea si prietenele care o viziteaza periodic. Nu stiu cum se face ca numai nora-mea primeste vizite si de, trebuie tratatie: o cafeluta, un lichior, o gustarica. Ia sa le puna pe masa cate o merdenea, cum ar fi? Dar sa nu-mi uit vorba. Zilele trecute ma odihneam si eu pe fotoliul din hol ca ma luase cu niste ameteli si ce credeti ca-mi auzira urechile din intamplare? Prietenele nora-mii, cu ea in frunte bineinteles, radeau in sufragerie pe seama corectitudinii mele. Ziceau ca de aia sunt pensionarii la zi cu datoriile, pentru ca au timp sa stea pe la ghisee sa le achite. Ca ce altceva mai bun au de facut toata ziua? Asta ca sa-si caute lor scuze pentru dezordinea in care traiesc.

MESAJ DIVIN. Nu era mai bine daca o lasam sa se faca de ras pentru geamurile de la balcon? Ca prima data am crezut ca e un mesaj divin, asa cum am vazut la stirile de la televizor, ca dupa aceea sa-mi dau seama ca de fapt geamurile erau nespalate. Dar nu-i nimic. Stiti ce-am sa fac atunci cand prietenele nora-mii vor veni iar in vizita? Am sa le gatesc o ciulama cu pui si cu mujdei cum n-au mancat ele nici la mama lor acasa. Atunci sa le vad ce mai au de comentat, ca pe mine nu ma intrece nimeni cand e vorba de ciulama. Mi-o veni si mie randul sa le servesc cateva vorbe de duh. Asta ca sa le tina loc de cocoloasele din ciulamaua cu care le-a obisnuit nora-mea. Vorba domnului Zamfir: cine n-are o soacra, sa-si cumpere!

POVETE
CIULAMAUA. Daca doriti ca ciulamaua dumneavoastra sa nu aiba niciodata cocoloase, trebuie sa adaugati numai supa sau apa calda, cate putina si amestecand continuu. Altminteri, faina se va strange si nu veti mai reusi sa o omogenizati.

FAINA. Pentru a fi cat mai usor de digerat, ciulamaua trebuie lasata sa fiarba cel putin un sfert de ora din momentul in care a devenit o pasta omogena.

SUPA. Pentru a obtine cea mai buna ciulama, e bine sa folositi supa de la un pui de curte, in care ati fiert inainte si cateva cepe si doi trei morcovi.

CIUPERCILE. Daca nu aveti pui, puteti incerca ciulamaua cu ciuperci fripte sau prajite in unt si scoase apoi in mujdei.

MAMALIGA. Pentru a obtine o masa perfecta, preparati o mamaliga cat mai tare, scobiti-o la mijloc si puneti acolo cateva linguri de ciulama, asta dupa ce ati uns-o inainte cu un cubulet de unt.

MUJDEIUL. Pentru a prepara cel mai bun mujdei, pisati bine usturoiul, frecati-l cu o lingura de untdelemn si apoi adaugati, in loc de apa, putina supa calda. Puteti adauga si vreo doua rosii coapte la cuptor, pentru a obtine gustul perfect.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul