x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Codasi - Drumul spre UE, pavat cu animale moarte

Codasi - Drumul spre UE, pavat cu animale moarte

de Irina Cristea    |    29 Mar 2006   •   00:00
Codasi - Drumul spre UE, pavat cu animale moarte

Romania este complet depasita cand vine vorba despre tratarea deseurilor animale. Fara investitii si licitatii, doar cu o strategie guvernamentala, vom fi in continuare codasii Europei in acest domeniu.

Intr-o Uniune Europeana unde ramasitele vietatilor de pe langa casa omului sunt preluate de servicii de specialitate, in Romania nu exista nici macar o tehnologie adecvata pentru procedurile de ditrugere a deseurilor. In cadrul unui briefing organizat la inceputul lunii de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, coordonatorul Departamentului pentru "Agricultura - Piata Interna" al Delegatiei, Mihai Dumitru, a atras atentia asupra neajunsurilor din acest sector, unde tehnologia, dar si mentalitatea au ramas undeva in perioada regimului comunist.

RECICLARE. Pana de curand, o parte din aceste ramasite de origine animala ajungea la reciclare. In prezent, ele sunt clasate pe trei categorii de risc si pot fi doar partial recuperate si prelucrate, ajungand, in forma cea mai comuna, sa se transforme in faina proteica, ingredient folosit la hrana animalelor de ferma. Aceasta practica trebuie sa inceteze in curand, pentru ca, in statele membre ale Uniunii Europene, ea trece drept inacceptabila. Doar in hrana animalelor de companie este permisa, intr-o oarecare masura, folosirea fainii proteice.

ZAC IN BATATURA. Cine si in ce conditii se ocupa de cadavrele de animale provenind din gospodariile oamenilor, este inca o problema in Romania. Daca in statele europene exista firme specializate care colecteaza si neutralizeaza acest tip de deseuri, cu contracte ferme si zone precise de actiune, situatia sta cu totul altfel la romani. Pentru un animal care moare in batatura, oamenii ar avea de asteptat mult si bine pana la venirea serviciului de ecarisaj, asa ca, de cele mai mutle ori, animalul este ingropat sau pur si simplu aruncat undeva. Cat despre animalele moarte de care sunt pline drumurile, fie ele nationale, judetene sau dintr-un oras sau altul, ele putrezesc acolo unde le-a imprastiat impactul fatal.

LICITATIE
"In Romania nu exista investitii in industria de ecarisaj", spune expertul delegatiei Comisiei Europene. In acest moment, toata pregatirea Romaniei in acest sector se rezuma la o strategie de restructurare a sistemului de neutralizare a deseurilor animale. Cu toate ca in UE statul contribuie cu sume importante, pentru ca este vorba, in definitiv, despre un serviciu de utilitate publica, statul roman intentioneaza concesionarea catre sectorul privat a serviciilor de colectare si neutralizare. O licitatie va fi relansata in cursul lunii urmatoare. Firmele interesate trebuie sa se pregateasca pentru invstitii majore in tehnologie. "In Olanda, de exemplu, de aceste servicii se ocupa o singura firma cu doua unitati de neutralizare. Subventiile de la stat reprezinta 50% in aczul fermelor mari si 100% pentru gospodarii si animelele fara stapan", a spus Dumitru.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul