x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Concurs - Cel mai european sat romanesc

Concurs - Cel mai european sat romanesc

25 Mai 2005   •   00:00

Spirit civic, dar si antreprenorial, egalitate de sanse, respect pentru traditii si obiceiuri stravechi sunt valorile europene pe care comunitatile rurale romanesti trebuie sa le promoveze pentru a deveni state cu adevarat europene.

  • de MARIA TOADER
  • INTEGRARE
  • PROVOCARE. Locuitorii regiunilor rurale sunt indemnati sa devina europeni
    "Ne deosebim de restul europenilor in multe privinte, dar exista si multe lucruri pe care le avem in comun. Avem gospodari cu care ne mandrim, avem traditii si obiceiuri fascinante pentru straini, avem oameni inimosi si saritori, gata oricand sa dea o mana de ajutor vecinilor nevoiasi sau celor mai in varsta si lipsiti de puteri. Din acest punct de vedere suntem la fel de europeni ca si cei din Uniunea Europeana." Aceasta este ideea pe care se bazeaza noul program-concurs lansat pentru Romania de reprezentantii Comisiei Europene si sustinut de publicatia "Satul romanesc, sat european".

    MOD DE PARTICIPARE. Desfasurat la nivel national in perioda 15 mai-15 iunie 2005, concursul "Sat romanesc, sat european" se refera la actiuni comunitare, desfasurate in perioada 1 ianuarie 2000-30 aprilie 2005, prin care locuitorii unui sat sau ai unei localitati trebuie sa demonstreze implicarea lor in rezolvarea unor probleme ale comunitatii in care traiesc. Actiunea, care va trebui prezentata intr-o relatare de maximum trei pagini, trebuie sa fie realizata de grupuri de minimum zece persoane care sa fi implinit 18 ani si care sa aiba domiciliul stabil in mediul rural romanesc. Materialul scris va fi trimis pana la data de 15 iunie 2005, la adresa Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania de pe Calea Victoriei 88, 010085, Bucuresti, sector 1.

    SELECTIA. Un juriu format din specialisti in dezvoltarea economica va selecta 20 de scrisori care vor deveni subiectele unor reportaje de televiziune (TVR). In plus, localitatile castigatoare vor deveni si mandrele detinatoare ale titulaturii si insemnelor de "Sat european", care vor putea fi expuse alaturi de indicatorul rutier de la intrarea in sat. Sase comunitati vor face, de altfel, subiectul unor emisiuni mai pe larg despre satul romanesc, care vor fi difuzate pe postul national in aceasta toamna.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul