x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Conflict - Basescu il contreaza pe Tariceanu la Bruxelles

Conflict - Basescu il contreaza pe Tariceanu la Bruxelles

de Ana Ilie    |    Monica Iordache Apostol    |    17 Dec 2005   •   00:00
Conflict - Basescu il contreaza pe Tariceanu la Bruxelles

Atmosfera de la summit-ul Uniunii Europene a fost agitata. Liderii UE nu au ajuns la nici un acord cu privire la bugetul pentru 2007-2013, iar delegatia romana s-a remarcat prin tensiunile dintre presedinte si premier.

"Astazi este Ziua Z", a declarat ieri presedintele Comisiei Europene, Jos... Manuel Durao Barroso, care pledeaza in favoarea unui acord generos, care sa permita extinderea istorica a Uniunii catre Est. Liderii Uniunii au inceput ieri ziua de dezbateri pe tema bugetului cu discutii bilaterale, care ar fi trebuit sa rezolve divergentele.

AI NOSTRI. Spiritul contradictoriu care a marcat dezbaterile pe bugetul Uniunii Europene s-a transmis si delegatiei romane la summit-ul de la Bruxelles. Protagonistrii neintelegerii au fost, bineinteles, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Basescu. La conferinta de presa de la finalul primei zile a reuniunii europene, premierul Tariceanu a declarat ca, la discutiile cu grupul liberalilor din Parlamentul European, si-a reafirmat sprijinul pentru sustinerea Republicii Moldova in programe europene. La finalul conferintei, Basescu a rugat ziaristii sa ia afirmatiile premierului drept "off the record", adica sa nu fie consemnate ca declaratii oficiale. Daca alegerea, pe moment, a premierului a fost, spun surse participante, sa nu il contrazica public pe seful statului, acesta si-a pregatit revansa la Bucuresti.

CONTRAATACUL. Biroul de presa al PNL a dat un comunicat prin care sunt reluate declaratiile premierului de la conferinta de presa. In document se arata ca, in cadrul grupului parlamentar liberal din PE, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a reafirmat sprijinul acordat liberalilor din Moldova in cadrul Partidului European Liberal si ca "singura solutie pentru consolidarea democratiei si realizarea prosperitatii economice a Moldovei o reprezinta apartenenta la proiectul european". Biroul de presa al Guvernului nu a negat incidentul, ci doar a precizat ca in masura sa dea explicatii despre atitudinea presedintelui Basescu este doar Administratia Prezidentiala, care nu ne-a raspuns la solicitari.

INDICATII
Presedintele Basescu nu s-a putut abtine sa le dea indicatii pretioase si ziaristilor. La intrebarile jurnalistilor, el a precizat ca nu exista nici o legatura intre bugetul comunitar si celebra axa de securitate Bucuresti-Londra-Washington si le-a recomandat sa nu amestece temele. "Veti face un ghiveci din doua abordari: una de securitate nationala si una de integrare", a prevazut seful statului. "Un ziarist bun nu o sa le faca ghiveci, cel putin deocamdata. Cand Uniunea Europeana va avea o componenta solida de securitate la nivel european, sigur ca putem sa le imbinam, dar ne trebuie si o politica externa comuna la nivel european", a spus el.

Tony Blair prins in corzi


Participantii la summit-ul european asteptau, ieri dupa-amiaza, o noua pro-punere de buget din partea Marii Britanii. Potrivit unui purtator de cuvant al premierului Tony Blair (foto), citat de BBC, negocierile purtate dimineata in seriile de reuniuni bilaterale dusesera la "oarecare progrese". Blair a avut intalniri cu mai multi lideri, printre care presedintele francez, Jacques Chirac, a carui tara este printre cei mai insemnati opozanti ai ofertei bugetare britanice, dar toti cei prezenti la reuniune erau de acord ca abia urmeaza ce-i mai greu. De exemplu, premierul suedez, Goran Persson, a declarat ca discutiile asupra bugetului au fost dure, dar ca abia acum incep adevaratele negocieri. "Diferentele intre pozitiile fiecarei natiuni par si sunt imense, dar fiecare dintre noi stie ca, daca nu ajungem la un acord acum, nu va fi mai usor anul viitor", a declarat Persson, estimand ca sansele de a se ajunge la un acord sunt de 50%. Intr-o prima instanta, Tony Blair a acceptat sa diminueze, cu opt miliarde de euro pe sapte ani, scutirea de care tara sa beneficiaza cand vine vorba de contributia la vistieria comunitara. Polonia si Franta cer britanicilor sa plateasca o contributie pe masura la bugetul extinderii pe care Londra a sustinut-o cu atata tarie si sa nu transforme noile tari membre in victime ale austeritatii bugetare. Tot ele se opun reformei subventiilor agricole care inghit peste 40% din buget pana in 2013, reforma ceruta de britanici in schimbul unor noi concesii.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul