x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Constitutia europeana ar putea fi rescrisa

Constitutia europeana ar putea fi rescrisa

18 Mai 2005   •   00:00

Actul constitutional european ar putea fi rescris in cazul in care nu va fi aprobat de francezii chemati la referendum la sfarsitul lunii, a declarat fostul presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors.



  • de MARIA TOADER

  • Adeptii Constitutiei au avertizat ca un "Nu" al francezilor va atrage o ruinare a politicii Uniunii Europene si a Frantei. Tara va fi slabita pe o perioada scurta, in timp ce UE va fi dominata de confuzie, deoarece va fi nevoita sa revina la vechile tratate prin care a fost, de altfel, fondata, dar care nu fac referiri stricte pentru modul de functionare a institutiilor europene cu 25 sau 27 de membri. In acest caz, va exista "un plan B", care prevede renegocierea tratatului constitutional, subliniaza Jacques Delors.

    CAMPANIE. Liderii politici francezi inca nu si-au pierdut speranta ca referendumul va avea un rezultat pozitiv. De aceea, campania care sa starneasca interesul cetatenilor francezi pentru Constitutie a fost demarata la inceputul acestei saptamani. Cu o suma ce se ridica la 130 milioane de euro, francezii si-au propus sa conduca o campanie ce se dovedeste a fi insa o baza foarte fragila, avand in vedere ultimul sondaj comandat de Le Figaro si RTL, care releva ca adeptii Constitutiei sunt surclasati de adversarii ei.

    Campania va dura pana la data de 27 mai. La ea participa opt partide, dintre care doar patru sustin Constitutia.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul