x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Editorial - Despre codul constructiilor

Editorial - Despre codul constructiilor

22 Mar 2007   •   00:00

Am primit comentarii pertinente de la un cititor, inginerul Viorel Daia, un om cu o experienta de 47 de ani in constructii, din care 42 numai in proiectare de structuri. Stimate domn, am retinut observatiile corecte referitoare la proiectele pe care le publicam, atat in ceea ce priveste carentele lor tehnice, cat si in chestiunea legata de preturile avansate de catre arhitecti.

Am primit comentarii pertinente de la un cititor, inginerul Viorel Daia, un om cu o experienta de 47 de ani in constructii, din care 42 numai in proiectare de structuri. Stimate domn, am retinut observatiile corecte referitoare la proiectele pe care le publicam, atat in ceea ce priveste carentele lor tehnice, cat si in chestiunea legata de preturile avansate de catre arhitecti. Vom aborda subiectul, in viitor. Am mai retinut si sugestia de a scrie o serie de materiale care sa ofere celor interesati, in mod punctual, diferentele dintre constructia unei case in regim propriu si angajarea unei firme specializate.

Mi s-au parut interesante si comentariile le proiectul de Cod al constructiilor. De aceea le reproduc pe scurt: 1. Comasarea tuturor prevederilor legislative intr-una singura este salutara, cu conditia ca aceasta sa ajunga la cei carora le este adresata; 2. Prevederea referitoare la eliminarea perioadei de stagiatura sau ucenicie mi se pare efectiv nociva. Tinerii care termina o facultate, indiferent daca sunt arhitecti sau ingineri, nu au nici cele mai elementare cunostinte practice, chiar daca sunt toba de carte. Daca la arhitecti talentul innascut mai poate suplini un astfel de handicap, la ingineri rezultatele sunt catastrofale. Ca verificator de proiecte am avut ocazia sa vad asemenea enormitati incat am inceput sa regret stagiatura ce se facea pe vremuri. Ca atare consider ca noul cod ar trebui sa introduca un minimum de stagiatura obligatoriu, dupa care un tanar absolvent sa aiba dreptul de a semna proiecte; 3. Ce nu rezulta clar din proiect este modul in care un cetatean oarecare isi poate executa o constructie in regie proprie. Evident, ar fi ideal ca toate casele sa fie facute de firme profesionale, dar la noi, mai ales, in mediul rural, din cauza diferentelor substantiale de cost, se prefera executia cu mesteri locali. Cred ca problema ar trebui analizata cu multa atentie, mai ales dupa o atenta documentare in toate zonele tarii; 4. Ca ultima, dar nu cea mai lipsita de importanta problema, cred ca ar trebui analizata cu mare atentie si cu maxima exigenta situatia firmelor care se ocupa cu executia. Am intalnit numeroase situatii in care personalul tehnic de specialitate lipseste cu desavarsire la aceste firme, sau este subcalificat. Chiar si la firmele mari, cu pretentii... pe masura, se foloseste sistemul de a da unele lucrari in subantrepriza fara a se verifica gradul de calificare a subantreprenorului si amagind clientul cu iluzia ca executia este asigurata de o societate cu renume.

Domnul Viorel Daia ne mai scrie: "In momentul de fata am impresia ca suplimentul dvs. se adreseaza mai mult asa-zisei parti superioare a clasei medii oferind solutii despre felul in care se pot rezolva tot felul de probleme cu care cititorii se confrunta zi de zi, despre felul in care trebuie sa procedeze in cazul unor defecte marunte si, daca este asa, cred ca ar fi utile informatii privind firmele specializate, cu date de identificare (eventual adresa de e-mail)."

Vom analiza, impreuna cu departamentlele de resort posibilitatea de a face ceva in acest sens. Va pot spune insa de pe acum ca nu am avut niciodata restrictii din interior, singura "opozitie" pe care nu mi-o pot explica nici eu venind, in mod paradoxal, chiar de la firmele pe care am incercat sa le recomandam cititorilor nostri...

  • e-mail: adrian.parvu@jurnalul.ro
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul