x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Estonia - Aderarea le prieste

Estonia - Aderarea le prieste

26 Aug 2005   •   00:00

Aderarea Estoniei la Uniunea Europeana s-a dovedit pozitiva. Industria a inflorit, turismul a luat drumul drept, iar estonienii sunt, in general, cetateni europeni multumiti.

In urma cu 14 ani, la ridicarea Cortinei de Fier, Estonia nici nu se gandea ca, o data cu aderarea la UE, transformarile sale interne aveau sa fie atat de mari, scrie International Herald Tribune. Acum, estonienii au o crestere economica importanta, taxele sunt relativ mici fata de alte piete europene, iar estonienii sunt tot mai motivati sa recupereze decalajul provocat de 50 de ani de comunism. Daca in 1998 rata somajului era de 15%, acum ea nu depaseste 10%. Parca revenita la viata, Estonia a prins avans fata de alte economii europene, aflate pana la acel moment in floare - Germania si Franta. In general, companiile europene, care pana nu demult s-au orientat sa-si deschida filiale in tarile asiatice, au inceput sa-si mute acum interesele in tarile baltice.

CONCURENTA SERIOASA
Germania si Franta incearca sa se ia la intrecere cu Estonia. Cel putin la nivel teoretic. Berlinul si Parisul cauta, acum, modalitatile prin care sa faca fata globalizarii, adica sa devina, intre altele, competitive pe piata. Europa Occidentala se teme ca, astfel, isi va pierde mare parte din forta de munca. Asa a esuat Vestul cu Legea fundamentala a Uniunii, pe care trei tari au respins-o in cursul acestui an. Ceea ce a dus, implicit, la pierderea dorintei, din partea opiniei publice europene, de a sustine extinderea Uniunii. "O veste proasta pentru Turcia si Ucraina si, probabil, si pentru Croatia, Bulgaria sau Romania", mai scrie IHT. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul