x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Finlanda - Taramul misterelor

Finlanda - Taramul misterelor

22 Feb 2005   •   00:00

GARGANTUA SI PANTAGRUEL

VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU

"Mananca bine si simte-te bine!" Acesta este motto-ul finlandezilor cand vine vorba de mancare. Orice combinatii sunt permise atata timp cat iti fac placere. Intreaga bucatarie finlandeza este caracterizata de gandire inovativa, stil culinar modern si mister cat cuprinde. Finlandezii sunt atrasi de alimentatia fina, sanatoasa si de multe ori impulsul de a experimenta cat mai mult pe teritoriul gastronomic ii tine intr-un adevarat suspans pana la gustarea rezultatului. Cine spune ca bucataria nu poate fi o zona misterioasa se insala. Vizitati Finlanda si va veti convinge singuri!

Cu adevarat interesant cand pasesti pe taramul impadurit si plin de lacuri este ca multe dintre preparatele lor pot fi degustate ad-hoc, direct din piete. Multi dintre localnici iau cu asalt tarabele pietelor in timpul toamnei, cand are loc un festival a carui vedeta este nimeni altul decat Pori-ul, o specialitate din peste la gratar.

In ciuda tuturor influentelor culinare de care a avut parte, bucataria finlandeza si-a pastrat regulile traditionale, fara a face exces de grasimi si preparate grele. Chiar si carnatii, alimentul care reprezinta mandria tarii, sunt facuti pe baza de grasime vegetala, care este mult mai sanatoasa decat cea animala. Tot in virtutea unei alimentatii sanatoase, finlandezii si-au schimbat de-a lungul timpului si orele de masa. Asa a ajuns micul dejun sa fie cea mai importanta masa a zilei. Ei prefera cereale, iaurt, lapte si porridge. Nici painea nu lipseste de pe masa finlandezilor, iar margarina usoara este o alternativa pentru unt. O ceasca de cafea aromata si savuroasa este marea placere a finlandezilor, insa de la micul dejun nu lipsesc nici sucurile si fructele. Cat despre bauturi, ei prefera laptele sau berea, insa pentru iubitorii de vin, un pahar de vin rosu pe zi este intotdeauna o adevarata binecuvantare.

Imaginea gastronomiei finlandeze este una autentica, astfel incat specialitati locale precum budinca neagra cu sos de fructe, sosul de ceapa, pestele la gratar sau placinta de peste sunt adevarate delicatese. Mancarurile din aceasta tara atrag in special prin aspectul lor inedit, iar condimentele si aromele sunt cele care dau savoare si gust oricarui preparat.

Fara indoiala, bucataria acestei tari reprezinta o combinatie intre traditie si modernitate, cu mancaruri fine, dar consumate in moderatie.

TARA RENILOR
Finlanda este supranumita "Tara celor 1.000 de lacuri". Printre atractiile Finlandei se numara si excursiile in salbaticie, safari cu reni sau plimbarile cu sanii trase de caini. Laponia a avut o influenta puternica asupra gatitului in Finlanda, iar friptura de ren sau cartofi se numara printre preferatele finlandezilor. Dar pana sa ajunga sa se delecteze cu aceasta friptura, adevaratele peripetii sunt la vanatoare, care este si hobby si o modalitate de a-ti asigura traiul.

TOCANITA FINLANDEZA
  • Ingrediente: 300 gr antricoate de vaca, 300 gr pulpa de porc, 300 gr friptura de miel, 3 cepe, doua lingurite de sare, 8 lingurite de ierburi aromate (marar, busuioc, patrunjel), apa.

  • Preparare:
  • Se taie carnea cubulete, iar ceapa se caleste. Apoi se aranjeaza bucatile de carne in straturi alternative cu sarea si ierburile aromate, dupa care se acopera totul cu apa. Se pune tocanita in cuptorul incins si se lasa timp de doua ore. Cand este gata, se serveste cu piure sau cu legume inabusite.

    SUPA DE PESTE
  • Ingrediente: doi litri de apa, doua cepe, mirodenii, sare, 5 cartofi, doua kg de peste, marar, patrunjel, usturoi.

  • Preparare:
  • Se curata cepele si se taie pe jumatate. Se pune apa la fiert impreuna cu ceapa si mirodeniile. Cartofii se taie bucatele, iar pestele se taie in bucati. Se strecoara apa fiarta, se adauga cartofii si se lasa sa fiarba 10 minute. Se adauga pestele si se fierbe supa pana cand este gata. Se taie mararul, patrunjelul, usturoiul si se adauga in supa inainte de a se inlatura de pe foc.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul