x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Firmele bulgare sunt pregatite de aderare

Firmele bulgare sunt pregatite de aderare

19 Mai 2005   •   00:00

Cele mai multe firme bulgare vor ramane pe piata si dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana, indica rezultatele unui sondaj citat de site-ul Novinite.

Potrivit cifrelor, care au fost prezentate si de ministrul bulgar al Economiei, Milko Kovacev, numai 20% din firmele care activeaza acum in Bulgaria vor da faliment o data cu aderarea la Uniune, restul companiilor fiind sau, cel putin, declarandu-se pregatite sa faca fata cerintelor pietei comunitare.

Studiul a vizat 373 de firme. Reprezentantii acestora au declarat, in proportie de 35-50%, ca sunt familiarizati cu noua legislatie si cu conditiile impuse de UE. Doua treimi din firme au parteneri de afaceri in statele membre ale UE, lucru pe care analistii il califica drept "o tendinta pozitiva".

IN ROMANIA. Prin comparatie, viitorul european nu este la fel de roz pentru firmele romanesti, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM). Se estimeaza ca pe putin un sfert din IMM-urile din Romania va disparea in primii trei ani dupa aderare, pentru ca nu va face fata concurentei de pe piata Uniunii. Cel mai mult vor avea de suferit agentii economici din industria prelucratoare si din servicii, precum si IMM-urile din Moldova. Situatia nu este anormala, asigura, recent, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu. "Daca ne uitam la experienta Greciei, Spaniei sau a Portugaliei, tari cu un nivel de dezvoltare mai scazut in UE, observam ca in primii trei ani au disparut intre 15% si 30% din IMM-uri", declara Nicolescu. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul