x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fuga investitorilor

Fuga investitorilor

05 Iun 2005   •   00:00

Dupa ce francezii si olandezii au respins categoric Constitutia Europeana, expertii britanici avertizeaza ca votul poate afecta negativ piata imobiliara din tarile candidate, Romania si Bulgaria, dar si din Ciprul de Nord si Turcia.



  • de ANCA ALDEA

  • AVERTISMENT. Investitiile in imobile pot fi riscante in Romania si in Bulgaria
    Potrivit site-ului bulgar Novinite, care citeaza specialistii de la compania britanica Asstez International, in Bulgaria, Turcia si Ciprul de Nord majoritatea investitorilor straini provine din Marea Britanie si din Irlanda. Acesti investitori ar trebui sa ia in calcul riscurile deja existente pe pietele imobiliare din tarile in curs de aderare la UE. Sa ia in calcul faptul ca aceste investitii trebuie considerate extrem de speculative, la acest moment. Investitorii straini, mai ales cei din Turcia, Ciprul de Nord si Bulgaria, sunt indemnati sa nu uite ca pe o piata nesigura preturile pot oscila. In Romania si in Bulgaria, unde coruptia este inca la ea acasa, piata imobiliara este un fel de Vestul salbatic la scara mai mica. Daca aceste probleme nu sunt rezolvate cat mai curand posibil, macar pentru a oferi satisfactie Uniunii Europene, cele doua tari ar putea fi scoase din joc, sustin expertii de la Asstez International. In cazul Bulgariei, riscurile sunt mult mai mari, scrie Novinite. Piata imobiliara din aceasta tara ar putea intra in declin tocmai acum, cand abia daduse semne de inviorare.

    FARA RISCURI. Asstez International isi sfatuieste clientii sa se reorienteze catre alte tari a caror piata imobiliara are un mai mare potential. Tari care sa fie membre UE. Un astfel de exemplu il reprezinta Ciprul de Sud, unde moneda unica europeana va inlocui moneda nationala cel mai tarziu in 2008. Pentru unii investitori, aceasta tara este un fel de Spania sau Franta anilor ’90.

    RASCRUCE
    Un eventual esec al adoptarii Constitutiei europene va face imposibila aderarea la UE a Turciei si a altor candidate, a apreciat, sambata, intr-un cotidian german, presedintele grupului socialist din Parlamentul European (PSE), Martin Schulz, care a precizat insa ca UE isi va respecta angajamentele luate fata de Romania si Bulgaria. "Daca Tratatul constitutional nu va fi pus in aplicare, vom ramane cu Tratatul de la Nisa, si intreaga Europa este de parere ca acesta nu este suficient pentru extindere", a declarat eurodeputatul german, citat de Suddeutsche Zeitung, facand referire la Turcia, dar si la aderarea Macedoniei si a Croatiei. Europenii "sunt foarte sceptici fata de o noua extindere" si aderarea Turciei a jucat un rol foarte important in respingerea Constitutiei in Franta si Olanda.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul