x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gustoase...dar periculoase!

Gustoase...dar periculoase!

15 Iun 2005   •   00:00

Aperitive, sarmalute, nelipsita friptura cu mamaliguta, prajituri, sucuri si cate si mai cate bunatati pe langa care nu putem trece indiferenti oricat de mult am vrea. In fiecare zi dorim sa mancam ceva nou, mai bun, mai gustos, mai apetisant.

Aperitive, sarmalute, nelipsita friptura cu mamaliguta, prajituri, sucuri si cate si mai cate bunatati pe langa care nu putem trece indiferenti oricat de mult am vrea. In fiecare zi dorim sa mancam ceva nou, mai bun, mai gustos, mai apetisant.
E logic, dar nu foarte practic si in nici un caz sanatos. Fie ca suntem la petrecere, la restaurant, la iarba verde sau pur si simplu acasa, cu familia si prietenii, secretul unei alimentatii echilibrate este cumpatarea. Si nu doar atat... Este foarte important sa cunoastem cateva lucruri despre alimentele pe care le consumam frecvent. Am dreptate, nu? Daca inca nu ati facut acest pas, haideti sa pornim la drum impreuna! Si vom incepe cu un aliment, considerat de multi marul discordiei, dintr-o poveste ce ne-a delectat de atatea ori in anii copilariei. Cu gandul la acei ani, cu siguranta ati ghicit ca este vorba despre sare, intalnita mai mult sau mai putin in bucatele noastre. Dupa cum va place...

CU SAU FARA SARE? Despre sare am putea spune ca este un aliment banal, insa trebuie sa recunoastem ca da un gust deosebit mancarurilor, avand in acelasi timp numeroase influente asupra organismului nostru. Mare atentie pentru cei ce sunt la cura de slabire! In acest caz se impune o restrictie severa a sarii, deoarece aceasta favorizeaza retinerea apei in organism, contribuind la cresterea greutatii. Astfel, noua grame de sare mentin in organism nici mai mult nici mai putin decat un litru de apa! In concluzie, nu putem nega importanta sarii pentru organism, atata timp cat suntem precauti cu cantitatea pe care o mancam.

DULCE SI PERICULOS. Si, ca sa ne simtim ceva mai bine, sa trecem la un alt aliment ce ne face clipele mai dulci si mesele mai delicioase - zaharul. Acesta are valoare energetica mare (100 g de zahar contine 400 kcal), valoare nutritiva redusa si de multe ori oamenii au tendinta de a-l consuma in cantitati exagerate. In prajituri, gemuri, sucuri, bombonele, cafea, consumul abuziv de zahar poate dauna grav sanatatii! Pe moment te simti mai energic, mai vioi, dar in scurt timp vei "cadea" intr-o stare de oboseala si vei simti din nou nevoia de dulce. Este de preferat sa mancam cat mai multe fructe si legume, de la care organismul isi extrage un zahar natural ce influenteaza in bine, atat sanatatea, cat si aspectul exterior al corpului.

GUST.Asa cum exista persoane care consuma cantitati mari de sare sau de zahar, ii putem "detecta" cu usurinta si pe cei care se declara mari consumatori de carne. Deviza lor: "Nici o mancare fara carne!".
Insa, de foarte multe ori consumul unor cantitati mari de carne prajita (porc, vita si miel), carne la gratar, salam, carnati, hamburgeri ingreuneaza organismul, favorizand depunerea kilogramelor. Asa ca aveti grija ca din cand in cand sa mai mancati si fructe si legume! Va veti simti mult mai bine!

SETEA DE APA!
Fie ca mancam ceva sarat, fie ca, dimpotriva, ceva dulce, este firesc sa ni se faca sete. Si atunci nimic nu este mai placut decat un pahar cu apa rece. Si cum fara mancare mai putem supravietui, dar fara apa nu, cred ca intrebarea de pe buzele tuturor este ce ar fi organismul nostru fara apa? De cata apa avem nevoie? Suntem sau nu suntem ceea ce bem? In mod normal corpul uman elimina in diverse forme trei litri de apa pe zi, iar o mare parte din apa pastrata in organism provine din alimentele pe care le mancam. Spre exemplu, fructele si alimentele vegetale contin 90% apa. Celelalte alimente, precum painea si carnea, contin, intre 60% si 85% apa. Este foarte important pentru buna functionare a organismului nostru sa incercam a ne face o obisnuinta din a bea zilnic o cantitate suficient de mare de lichide.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul