x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Magia Sanzienelor

Magia Sanzienelor

22 Iun 2005   •   00:00

Ziua de 24 iunie, aflata in preajma solstitiului de vara (atunci cand ziua este cea mai lunga, iar noaptea cea mai scurta), "gazduieste" doua evenimente importante.

Ziua de 24 iunie, aflata in preajma solstitiului de vara (atunci cand ziua este cea mai lunga, iar noaptea cea mai scurta), "gazduieste" doua evenimente importante. Din punct de vedere crestin se serbeaza nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta sarbatoare s-a suprapus insa peste una mult mai veche, antecrestina. Este vorba despre Sanziene sau Dragaica, sarbatoarea prin excelenta a fertilitatii, a luminii si a puterii benefice a descantecelor.

Sanzienele, divinitati magice asemanatoare zanelor sau Rusaliilor, au puterea de a face campurile sa rodeasca, vindeca bolile si suferintele oamenilor, iar plantele "atinse" de ele capata puteri miraculoase. Atunci cand li se nesocoteste ziua, ele abat asupra satelor furtuni cu grindina si fulgere. In cinstea Sanzienelor, dar si a puterii Soarelui, fetele danseaza hora Dragaicelor. Una dintre fete, imbracata in alb, ca o mireasa, impodobita cu o cununa de sanziene si avand in mana steagul Dragaicei (un bat foarte lung ce are in varf flori, frunze de pelin si spice de grau), danseaza impreuna cu suratele ei, trecand pe la fiecare casa. Dansul ritualic are rolul de a vindeca boli si in acest scop mamele isi lasa copiii sa fie tinuti in brate de Dragaica.

Aceasta sarbatoare coincide cu perioada in care infloreste sanziana (numita si iarba Sfantului Ion), floare galben-aurie cu un miros deosebit. Ea creste in poienite, la marginea padurilor, dar si pe pasuni. Este folosita de cele mai multe ori in descantecele de dragoste sau pentru aflarea ursitului. Fetele nemaritate impleteau coronite din sanziene in forma de cerc, iar baietii in forma de cruce. Coronitele erau apoi aruncate pe acoperisurile caselor. Daca ele ramaneau pe casa era un semn bun. De cele mai multe ori, cei care doreau sa afle cum va arata "jumatatea" lor priveau prin cununa impletita, observand trasaturile primei persoane care intra in campul vizual. Cununile de sanziene se asezau la portile caselor si la ferestre pentru a apara casele si oamenii de fortele malefice ale strigoilor. Copiii puneau seara la poarta cate o floare, pentru a afla cat de mult vor trai. Daca dimineata floarea proaspata se afla la locul ei era semn ca vor trai mult, daca era vestejita vor trai putin, iar daca disparea era semn de mare nenorocire. Pentru a fi frumoase si suple tot anul, fetele aduna in zori roua de pe camp, dintr-un loc necalcat de nimeni, respectand un anumit ritual. Picaturile de roua se strang intr-o carpa alba si curata, se storc intr-o oala noua si apoi se folosesc pentru spalarea fetei si trupului.

Sarbatoarea Sanzienelor este asteptata de toata suflarea satelor, fiind prilej de organizare a targurilor, balciurilor si iarmaroacelor.

22 - 28 IUNIE
  • 22 M Sf. Mucenic Eusebie, Episcopul Samosatelor
  • 23 J Sf. Mucenita Agripina romana si cele impreuna cu dansa
  • 24 V 〠) Nasterea Sf. Ioan Botezatorul (Sanzienele - Dragaica); Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea moastelor Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
  • 25 S Sf. Mare Mucenita Fevronia; Cuviosul Dionisie si Dometie
  • 26 D Cuviosul David din Tesalonic; Sf. Ioan, Episcopul Gotiei; Sf. Vigiliu, Episcop de Trento (Lasatul secului)
  • 27 L Cuviosul Samson, primitorul de straini; Sf. Ioana mironosita (Inceputul Postului Sfintilor Apostoli)
  • 28 M Aflarea moastelor Sf. Mucenic Chir si Ioan; Sf. Mucenic Papia
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul